Puzzelen

Met 𝙥𝙪𝙯𝙯𝙚𝙡𝙚𝙣 𝙫𝙚𝙧𝙗𝙞𝙣𝙙𝙩 maken groepjes bewoners samen verhaalplattegronden over hun wijk die worden geprint op puzzels. Zo ontstaan er gesprekken tijdens het maken en het leggen van de puzzel.

Het idee ontstond bij kunstenaar Wolf Engelen en initiatiefnemer van het bollenpandje Tonny van Sommeren (nr. 0004 Wijcollectie Botu).

De opdracht? Teken jouw beeld van de wijk. Waar loop je, waar voel je je goed, waar heb je speciale herinneringen aan en hoe komt dat allemaal?

Puzzelen Verbindt – Rosa Leona  

12 juli2022

Het ontwerp van deze puzzel is gemaakt door de groep vrouwen die samen is gebracht door Rosa Leona en elkaar wekelijks ontmoet in Creatief Atelier Hillesluis

Veel vrouwen tekenen een plek waar ze zich fijn en veilig voelen in de wijk. Voor de één zijn dat de activiteiten met Rosa, voor de ander zijn dat betrokken buren, een veilig huis, een rustige omgeving of juist de drukte in de wijk die ervoor zorgt dat er altijd wat te doen is. 

In de andere tekeningen zien we veel handen terugkomen, want dit staat voor verbinding zeggen de vrouwen. Iets wat zij al hebben gevonden in de wijk maar wat nog meer zou mogen.  

Puzzelen Verbindt – Victory Outreach 

22 juni 2022

Dit keer bij Victory Outreach, een internationale kerk gelegen in de Tarwewijk. 

Samen dachten ze na over hoe het is om in de Tarwewijk te wonen en de betekenis van Victory Outreach in de wijk. 

Puzzelen Verbindt – Buurtsteunpunt 

2 juni 2022

Dit keer was de maakworkshop in de huiskamer van Buurtsteunpunt Delfshaven (nr. 0024 Wijkcollectie BoTu) waar iedereen welkom is.

“Mag je schrijven” wordt gevraagd. “Je mag alles doen wat je wil” zegt wolf: “je moet uitdrukking geven van de omgeving. Hoe loop je door de wijk, hoe voel je je daarbij. Het mag de lucht in, het kan plat blijven. Je kunt maken wat je wil.”  

“Ik ga schrijven over Pluspunt.” Zegt dichter en vaste Pluspunt-bezoeker Juan Caeiro Mouzo.

Verderop zit Theo, hij vertelt: “Ik ben mijn psycholoog aan het tekenen. Ik kom dan binnen. Mijn gesprek met de psycholoog gaat over emoties, over hulpverlening, wat ze gaat doen. Ik ben er net geweest. En dan maak ik het daarna kleurrijk enzo.      

Puzzelen Verbindt – De Buurtuin & Het Bollepandje 

13 mei 2022

In de Buurttuin (nr. 0039 Wijcollectie Botu) kwamen de vrijwilligers van de tuin en het Bollenpandje samen. 

Na de heerlijke lunch gaat iedereen aan de slag. Besproken wordt wat de wijk nog nodig heeft. Dan zegt Angela: ‘Ik wil een café in de wijk waar leuke mannen komen. Dat is er nu niet.’ Joelend wordt besproken waar je in de wijk mooie  mannen kunt zien. ‘Bij de Euromast, daar gaan ze allemaal rennen’.  ‘Ren je er dan ook achteraan?’ roept iemand. Of: ‘Bij de Kuipersstraat daar gaan ze allemaal trainen.  Wat een lichamen hebben die boys. Niet als je vader met een dikke buik.’ 

Puzzelen verbindt – Huis van de Toekomst 

11 mei 2022

Bij het Huis van de Toekomst (nr. 0021 Wijcollectie Botu)maakten we de eerste puzzel. De opdracht? Teken jouw beeld van de wijk. Waar loop je, waar voel je je goed, waar heb je speciale herinneringen aan en hoe komt dat allemaal?

Aisha begint. Resoluut zegt zij dat ze het middenstuk van de puzzel wil tekenen. Ze pakt wat krijtjes en begint te kleuren. Doelgericht. Ze begint met zwart, de tinten gaan over naar grijs, wit, roze en rood. “Net als het leven in de wijk” zegt ze. “ik ben nu bijna een jaar actief in de wijk en ik merk dat je soms hele zwarte dingen meemaakt maar ook hele mooie dingen”. En “Hoe meer je in de wijk komt hoe dieper je erin raakt. Ik ben echt gegroeid in de wijk.”

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de verschillende activiteiten van Stichting Wijkcollectie?

Meld je dan hiernaast aan voor onze nieuwsbrief!

(vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de ontvangen link)