VerhalenWandeling door Merwe-Vierhavens & Schiemond

Verhalenwandeling M4H

P E R S B E R I C H T

Rotterdams ondernemerschap in M4H en Schiemond: nieuwsgierigmakend op alle fronten

 

VerhalenWandeling door Merwe-Vierhavens (M4H) en Schiemond laat transformatie van wijken zien door innovatieve, creatieve hotspots

 

Rotterdam, 22 november 2022 – Rotterdam is dé stad van de innovatieve transformaties. Veel authentieke havenpanden en omgevingen zijn veranderd – of zitten er nog volop in – naar broedplekken voor creatief en duurzaam ondernemerschap. Op vrijdagmiddag 18 november organiseerde Stichting Wijkcollectie een VerhalenWandeling langs een aantal van deze parels in Merwe-Vierhavens en Schiemond.

Nieuwe ontwikkelingen maken nieuwsgierig. Dat ervoeren ook Jacques, Annet, Tesse, Wendy en met hen nog vijfendertig wandelaars die zich aanmeldden voor deze VerhalenWandeling. Drie uur later waren zij een illusie rijker: wat je ziet, is niet altijd wat het is. “Fantastisch wat er allemaal achter deze deuren gebeurt”, aldus een van de deelnemers.

Terug in de tijd
Schiemond en M4H kenmerken zich door hun noeste havenverleden. In de jaren dertig van de vorige eeuw legden schepen er aan vlak langs de kolossale panden en pakhuizen. De handel werd met hijskranen van boord gehaald, de gebouwen in gesjouwd en daar opgeslagen. Om later te worden getransporteerd: de stad in, het land in, Europa in.

De toekomst: aantrekkelijk wonen, werken en leven
De wijken ademen honderd jaar later vaak nog de sfeer van weleer: bijna alle gebouwen zijn nog in originele staat, het tramspoor ligt er nog steeds en kranen torenen boven de panden uit. Ongebruikt, dat wel, maar daardoor niet minder onbemind. “Was het water zo dichtbij? Ongelooflijk dat dit er allemaal nog staat.” De omgevingen veranderen steeds meer in een aantrekkelijk werk-, woon- en leefgebied. Daarbij wordt ingezet op ‘gebruiken wat er al is’. Ondernemers – veel op het snijvlak van innovatie, creativiteit en duurzaamheid – vestigen zich in de historische gebouwen, die worden omgetoverd tot creatieve broedplekken. Daarmee blazen ze ook nieuw leven in de gebieden, al dan niet tijdelijk, en gaan ze voorop in de herontwikkeling, groei en ondernemersgeest van de stad.

Hotspots
De VerhalenWandeling leidde langs een aantal van deze hotspots. Oase, gelegen aan de Schiehaven, was vroeger een oude scheepswerf. Even verderop ligt het gebouw De Kroon, het voormalige hoofdkantoor van het oer-Rotterdamse techniekbedrijf Croonwolter&dros. Beide plekken vormen de ideale uitvalsbasis voor events zoals ligconcerten en vintagemarkten, maar ook voor ondernemingen. “We herbergen hier zo’n honderdveertig ondernemingen”, vertelde Jenske van dorp van De Kroon, “waaronder pottenbakkers, 3D-printontwikkelaars, een plastic recycle-bedrijf, architecten en de Navestrengbus.”

Speeltuin
Een Watertaxi bracht de deelnemers naar de volgende verhalenstops: de Vertrekhal Oranjelijn, het Keilepand en het Haka-gebouw. Drie gebouwen van architectonische allure, waar het zweet van de havenwerkers bij wijze van spreken van de muren druipt. Plekken die ooit een opslag- of vertrekplaats waren en nu dienst doen als ideeën-, event- en verzamelplek voor de  initiatieven en bedrijvigheid die Rotterdam rijk is. Zo vormt CMNITY er een community voor (digital) content creators en is Food Union Services een ‘speeltuin’ voor food ondernemers die producten en concepten willen ontwikkelen. Erna Truijens die met haar Sportspullenbank in het HAKA-gebouw is gevestigd, hield een bezielend betoog over hoe sport hét middel is ‘om de grootstedelijke shit op te lossen’. Toevallig ontving ze diezelfde middag een Erasmusspeld voor haar jarenlange streven naar diversiteit en inclusiviteit.

Tamtam
Bij het passeren van Buurttuin Schiemond aan de Maas trakteerde ‘plantendokter’ Carlos de wandelaars nog op een korte masterclass. De Infinity Music Brass band van de SKVR zorgde met hun optreden voor een afsluiting van de VerhalenWandeling. Met tamtam. En dat is iets wat de omgeving ook goed kan gebruiken. Het zichtbaar maken van de verhalen is belangrijk, want verhalen zorgen voor begrip en verbinding. Hierdoor raken (wijk)initiatieven ook beter gewaardeerd én ingebed. “In M4H en Schiemond gebeurt van alles. Het zou mooi zijn als meer mensen hiervan afweten”, concludeerde een aantal deelnemers. Achter veel oude deuren vinden gouden initiatieven plaats voor een toekomstbestendig Rotterdam en een betere wereld. De VerhalenWandelaars van deze middag vingen er een glimp van op. Who’s next?