Kunstproject ‘Verhalen in klei’

De workshops bij Riederkwartier

Tijdens de eerste twee workshops in Huiskamer van de wijk Riederkwartier zijn er unieke kunstwerken gemaakt die een persoonlijke boodschap of wens vertellen.

Kunstwerken door gezin uit Hillesluis

Moeder: “Alles in je leven wat je tegenkomt heeft met elkaar te maken. Daarom heb ik ringen gemaakt die in elkaar verbonden zijn.” 

Zoon: “Het is een creatief brouwsel. Ik weet niet goed wat het is, het is niet iets echts. Ik ben gewoon gaan kleien en toen kwam dit.”

Dochter: “Ik heb een poesje gemaakt. We hadden vroeger een poes maar die moest weg doordat wij allergisch waren. Snoepje heette de poes. Ik vond deze poes heel erg lief, dus dat vond ik heel erg jammer.”

Kunstwerken door Maira en haar familie
Maira kwam naar de workshop met haar nichtje Zoya. Zij maakten samen theekopjes: “Wij zijn theeleuten en drinken graag samen thee. We kletsen dan samen en hebben het gezellig.” Ook maakte Zoya een hartje en een ketting. “Ik hou van hartjes en sieraden”. 

Even later sloot ook hun oma Rubina aan. Zij maakte een bank en dienblad. “44 jaar geleden kwam ik vanuit Pakistan naar Nederland toen ik 21 was. In Pakistan kleide ik altijd. Vaak banken en meubels, we gebruikten deze dan als speelgoed. Door nu weer te kleien wekt het mooie en fijne herrinneringen op”. 

Even laten kwam Maira terug met haar neefje en broertje. Zij hebben pokemon, sonic en mario spellen gemaakt. Want dit spelen zij elke woensdag en zaterdag samen.  

Maira: “Wij wonen met zijn alle dicht bij elkaar in de wijk. Dit is gezellig, zo zien we elkaar vaak.”

Kunstwerk door opa en kleinzoon
Opa Bokas maakte samen met zijn kleinzoon Adam een schaakbord.  Schaken is een echte  hobby Adam, hij heeft het zijn opa het schaakspel ook geleerd. Adam zoekt nog een schaakmaatje om vaker mee te spelen.  “Adam is slim en heeft het schaken zichzelf geleerd. Nu leert hij het mij.” 

Kunstwerk door vriendinnen die bij elkaar in de klas zitten op de Islamitshce school Risala 
Nada: “Ik heb een hartje gemaakt omdat ik wil dat er vrede is in de wijk. Want er wordt nu veel gevochten in de wijk. Ik vind dit niet eng maar heb het liever niet.”

Mariam:“Ik heb eten gemaakt omdat sommige mensen niks te eten hebben. Ik vind eten zelf heel lekker dus dat vind ik heel erg. Ook zit er een beertje bij, want ik weet dat beren veel eten en vaak hongerig zijn. Dat vond ik wel samen passen.”

Aya:Ik heb een hartje gemaakt omdat ik daarvan hou.”

Hafsa: Ik heb een mok gemaakt. Sprite is mijn lievelings drinken. Dit is echt het beste. Ik wil mijn lievelingsdrankje uit deze mok drinken.” 

“Ik vind deze wijk leuk. Ik kom elke woensdag na school in het Riederkwartier en dan doe ik leuke activiteiten. Ik woon zelf in Oud-beijerland. Op school leer ik veel. Ik spreek nu 4 talen, Nederlands, Arabisch, Engels en Somalisch.”

Kunstwerk door Wijkagent Maurice
“Ik ben wijkagent en werk vooral in Hillesluis en dit doe ik met veel plezier en dat heb ik op de tegel gezet.”

Tekst op tegel:

Thuis in Hillesluis
01-11-2023
Wijkagent Maurice
#TEAMHILLESLUIS

Kunstwerk door Beheerder Riederkwartier Sharmina
“Ik maak een schilderij met een bloem. Ik hou van bloemen. Vooral zonnebloemen, de kleuren en geuren maken me blij.”

“Ik woon al 11 jaar in de wijk en dat is leuk en spannend. Ik zit ook in de wijkraad. Dit is een hele nieuwe ervaring en vooral heel druk. We krijgen vooral veel terug dat het parkeerbeleid beter kan. Er zijn bijvoorbeeld twee zones en dat is lastig met parkeren.”

Kunstwerk door Mohammedkaan
Mohammendkaan was met zijn zeven jaar de jongste deelnemer aan de workshop. “Ik maak een bord om lekker van te eten. Ik ben turks, dat eten is heel erg lekker. Of misschien ga ik wel mijn geld in het bord doen. Ik heb veel gespaard wel 800 euro. Ik wil hiermee naar Mekka. Dat is Allah zijn huis. Allah woont in alle Moskeeën. Als ik bij Mekka ben ga ik 7 rondjes om Mekka lopen en bid ik. Ook raak ik de moskee dan aan. Mannen dragen dan een wit pak en vrouwen een mooie jurk.”

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de verschillende activiteiten van Stichting Wijkcollectie?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief (vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de ontvangen link)!

Verhalen delen en reageren

Stichting Wijkcollectie haalt verhalen op in de wijken. Heb jij ook een verhaal dat je wil delen? Volg deze link en maak een account aan. Je kunt dan je eigen verhaal toevoegen en op verhalen reageren.

Vragen?

Neem contact op via info@wijkcollectie.nl.