Wijkcollectie Delfshaven – Schiemond

Delfshaven-Schiemond brengt vier ‘stukjes wijk’ met ieder een unieke identiteit samen. De historische gebouwen in Historisch Delfshaven en op Coolhaveneiland zijn heel anders dan de moderne gebouwen van het Lloydkwartier. De jaren-80 flats op het vroegere haventerrein in Schiemond geven dit deel van de wijk weer een eigen karakter. Ook bestaat elke wijk uit verschillende bewoners. In Schiemond wonen bijvoorbeeld veel kinderen, in Delfshaven meer huishoudens met maar één persoon en op Coolhaveneiland wonen veel studenten. De verschillende wijkdelen worden ook van elkaar gescheiden door hoe de wijk is opgebouwd. Het grote evenemententerrein op het Lloyd Multiplein en de drukke Westzeedijk verdelen de wijk in verschillende stukken. Toch laten de ‘olifantenpaadjes’ over de dijk zien dat er verbindingen ontstaan door plekken zoals de sportvelden, waar mensen uit de hele wijk op afkomen.  Bewoners ervaren Delfshaven-Schiemond daarom eigenlijk niet als één wijk met één identiteit.  

Door al deze verschillen is de wijk ook een plek waar iedereen zich thuis kan voelen. In de wijk wonen veel verschillende mensen naast elkaar, het is “Rotterdam in het klein.” Veel bewoners zijn hier trots op. Maar een deel van de bewoners heeft ook het gevoel dat Delfshaven-Schiemond bestaat uit verschillende sociale ‘bubbels’ waarin wijkbewoners soms langs elkaar heen leven. Ook voelen sommige plekken voor bewoners aan als een “eiland in de wijk.” Dit zijn plekken die niet aansluiten bij de omgeving of waar vooral mensen van buiten de wijk te vinden zijn. Een voorbeeld hiervan is het grote evenemententerrein op het Lloyd Multiplein.  

De kades en het water in en rond de wijk herinneren aan het havenverleden van de wijk, maar voor veel bewoners zijn dit ook belangrijke plekken omdat ze “een gevoel van openheid in een best wel dicht gebouwde wijk” geven. Bewoners komen naar de kades om te sporten, ontspannen en ontmoeten. Naast de kades zijn er volgens veel bewoners meer fijne groene plekken nodig in de wijk. Bewoners zijn blij met de bestaande groene plekken zoals de Schat van Schoonderloo en Tuin op de Pier. Maar ook plekken waar sporten en spelen mogelijk is, zijn belangrijk voor bewoners. Zoals speeltuin Wiffel Waffel of de sportvelden op het Multiplein. De sportvelden worden gebruikt door bewoners uit alle vier de delen van de wijk en verbinden zo het gebied.  

Tot slot is Delfshaven-Schiemond een wijk met veel verandering. Sommige bewoners die al langere tijd in de wijk wonen zien het karakter van de wijk hierdoor langzaam veranderen. Zij herkennen zich soms niet meer in hun omgeving en vinden dat jammer. Op hetzelfde moment zien bewoners juist ook hoe problemen in de wijk afnemen. De wijk wordt een steeds veiligere en fijnere plek wordt om in te leven.  

(Tekst door Veldacademie in samenwerking met Stichting Wijkcollectie)
Icon_WijkC