Wijkcollectie atelier
In samenwerking met verschillende kunstenaars geeft Stichting Wijkcollectie een nieuwe dimensie aan de verhalen uit de wijk. In dit Wijkcollectie Atelier maak je kennis met de kunstenaars die ieder op hun eigen manier een creatieve vertaling van deze verhalen hebben gemaakt. Via hun werk keren de verhalen terug naar de bewoners in een nieuwe vorm. Om zo bewoners te inspireren om hun eigen verhalen opnieuw te bekijken en de waarde en betekenis van hun wijk met andere ogen te zien.


De Hoekse Schatkist
LeerCircus Hoek van Holland
De Hoekse Schatkist is een initiatief van Piet van der Leer, ontwikkeld samen met Ed van Berkel en webbouwer Carl Muller. De website brengt Hoeks erfgoed tot leven met foto’s, verhalen, kunst, en gedichten. Objecten uit zeven verzamelingen worden digitaal verbonden onder het motto: ‘De Hoekse Schatkist verbindt’.

Djip Minderman
LeerCircus Hoek van Holland
Djip is kunstenaar en illustrator, zijn inspiratie haalt hij uit de Franse filosoof en schrijver Albert Camus: ”Ik maak werk vanuit de leer van Albert Camus.”

Frank Dam & Rick Messemaker
LeerCircus Hoek van Holland
Frank Dam en Rick Messemaker, beide opgeleid aan de Willem de Kooning Academie, combineren verbeelding en verhaal in hun werk. Dam beweegt zich tussen illustratie, conceptueel ontwerp en kunst, geïnspireerd door film, literatuur en jeugdherinneringen. Messemaker werkt vanuit de kracht van verbeelding, in beeldende kunst en videoprojecten over kunst en stadse gebeurtenissen.

Corrie Nuijen-Bloem
LeerCircus Hoek van Holland
Corrie is kunstschilder en lid van het KUZhuis in Hoek van Holland: “Creativiteit is de rode draad in mijn leven. In het Fort op het poppenatelier heb ik de koppen van kabinet de Geer mogen maken en ook wandschilderingen. Ik ben autodidact. Ik heb altijd geschilderd met aquarel, houtskool, acryl en grote doeken met paletmes. Nog steeds probeer ik verschillende technieken.”

Coco Benschop
LeerCircus Hoek van Holland
De kunst die Coco maakt is multidisciplinair en altijd is de verbinding met de zee te zien: “Ik creëer omdat ik de Noordzee belangrijk vind. In mijn sieraden, beelden en schilderijen staat de Noordzee centraal. De historie, mythologie en wetenschap zijn onderwerpen waar ik mijn inspiratie uit haal.”

Hannie van Gijzen-Korteland
LeerCircus Hoek van Holland
Hannie is veelzijdig als kunstenaar en maakt gebruik van verschillende materialen in haar werk. “Sinds 2007 schilder ik, mijn inspiratiebron is mijn vader, hij kon heel realistisch schilderen met acryl en olieverf. Zelf vind ik het leuk en een uitdaging om met verschillende materialen te werken, met als voorkeur het schilderen met acryl.”

Annelies van Zwieten
LeerCircus Hoek van Holland
Annelies laat zich in haar kunst inspireren door verschillende onderwerpen: “Mijn kunst komt het meest in de buurt van Symbolisme. In mijn werk staan fantasie, droombeelden en symboliek centraal. Wat betreft techniek word ik geïnspireerd door de Salonkunst van de 19e eeuw, waaronder met name Bouguereau. Qua onderwerp inspireert onder andere Casper David Friedrich mij: spiritualiteit in de natuur. Hedendaagse schilders die mij inspireren zijn Yongsung Kim en Akiane Kramarik.”

Joke Naaborg
LeerCircus Hoek van Holland
Joke zette haar eerste verfstreken zo’n veertig jaar geleden op aquarelpapier: “Ik ben ongeveer veertig jaar geleden begonnen met een cursus aquarelleren en heb dat veel toegepast. Ook wilde ik andere technieken uitproberen zoals pastel en olie. Nu ben ik veel met acryl bezig wat goed bevalt. Mijn inspiratie haal ik uit de natuur. Met name, de zee, duinen, luchten en landschappen zijn heerlijk om te doen.

Gemma Delfgaauw
LeerCircus Hoek van Holland
Gemma is kunstschilder en maakt gebruik van verschillende stijlen in haar werk: “Schilderen en het maken van collages betekent voor mij op reis gaan in een avontuurlijke wereld van kleuren, vormen en structuren. Kleur is belangrijk voor mij. Schilderen doe ik zowel figuratief als abstract. In mijn werk ga ik met regelmaat uit van het organische en ik werk meestal vanuit mijn fantasie. Mens en dier spelen daarin nogal eens een rol. Ook natuur is belangrijk voor mij.”

Funda Baysal
Funda is een Rotterdams-Turkse kunstenaar die vooral werkt met keramiek. Haar studio is in het Wijkpaleis. Ze vindt het interessant om door het gebruik van haar technische kennis van keramiek, denk aan het gebruik van de gereedschappen, het materiaal, de samenstelling van het glazuur en hitte van het stookproces.

Marjan Laaper
De Rotterdamse Marjan Laaper is gespecialiseerd in grootschalige videoprojecties, installaties en kunstopdrachten in de openbare ruimte. In haar videowerk en -installaties spelen de levensloop van de mens en cycli in de natuur een belangrijke rol.

wolf engelen
Deze Rotterdamse kunstenaar richtte in 2016 de onderzoeksgroep SOHERE op. SOHERE houdt zich bezig met het ontwerpen van ontmoetingen en het maken van leeromgevingen binnen en buiten instituties. De ontmoeting, zowel met objecten als met en tussen personen, is een kernbegrip in het werk van wolf.

Constança Saraiva & Bérénice Staiger
Constança is een Portugees-Rotterdamse kunstenaar, ontwerper, onderzoeker en moeder. Ze werkt op verschillende manieren, met allerlei materialen. Bérénice is een Rotterdamse kunstenaar, geboren in Duitsland. In haar werk onderzoekt Bérénice de beleving van het moederschap.
Nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven van de verschillende activiteiten van Stichting Wijkcollectie?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief (vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de ontvangen link)!
Verhalen delen en reageren
Stichting Wijkcollectie haalt verhalen op in de wijken. Heb jij ook een verhaal dat je wil delen? Volg deze link en maak een account aan. Je kunt dan je eigen verhaal toevoegen en op verhalen reageren.
Vragen?
Neem contact op via info@wijkcollectie.nl.