Wijkmuseumboxen

Oud-Mathenesse & Witte Dorp

In juni 2022 startte een reeks workshops onder begeleiding van Kunstenaar Frans van der Horst om de Museumboxen te ontwerpen en te maken.

De eerste museumdirecteuren van WijkMuseum Oud-Mathenesse & Witte Dorp zijn Anita Dziok-Wisniewska, Beke Olyrhook, Benjamin Sabotinov, Joke Vosbergen en Oksana Savchuk. Op een creatieve en kunstzinnige manier hebben zij hun (levens)verhalen met een link naar de wijk OMWD verzameld in boxen.

Op 29 maart 2023 werd het Wijkmuseum feestelijk geopend! Klik hier voor het persbericht. 

Film Wijkmuseum Oud-Mathenesse & Witte Dorp    

Wat kan een Wijkmuseum betekenen? Bekijk de film en leer de museumdirecteuren kennen. 

De Museumdirecteuren

Joke Vosbergen 

Joke Vosbergen is vrijwilliger sinds 2008 en kwam na haar pensioen steeds meer in contact met haar buren.  Ze zat jarenlang bij Buurt Bestuurt, een comité waar ze samen met bewoners, gemeente, handhaving en politie samenwerkte voor het belang van de wijk. Sindsdien is ze op allerlei plekken actief. Ze beheert een Lief&Leedpotje van Opzoomer Mee voor bewoners uit haar wooncomplex en is betrokken bij activiteiten in de wijk. Joke: “Ik ben geen mopperaar. Mijn instelling is niet zeuren over wat er niet goed gaat in de wijk, maar het gewoon zelf oppakken.” 

Anita Dziok-Wisniewska

In 2008 kwam Anita samen met haar vriend vanuit hun thuisland Polen naar Nederland. Al snel merkte Anita dat als ze iets wilde bereiken, ze de taal moest beheersen. Ze leerde in rap tempo de Nederlandse taal, ging studeren en stortte zich volledig op zelfontplooiing. Uiteindelijk waagde Anita in 2014 de stap om andere Poolse migranten te helpen door Nederlandse les te gaan geven. Het bedrijf van Anita heet Anita Nederlands voor iedereen, wat past bij haar motto om het onmogelijke mogelijk te maken. “Wat ik voor mijzelf heb gedaan, namelijk altijd blijven leren en verder komen, wil ik ook aan anderen geven.” 

Benjamin Sabotinov 

Toen Benjamin zelf een tiener was organiseerde hij al activiteiten voor de buurt. Nu, jaren later, heeft hij zijn eigen clubhuis, een bomvolle agenda vol met activiteiten voor bewoners, jong en oud, en zit hij in de wijkraad waar hij onder andere pleit voor een sportplek in de buitenruimte. In juni 2020 opende Benjamin zijn eigen clubhuis voor jongeren op het Pinasplein. Benjamin: “Er was in de wijk niks voor jongeren en ik wilde een fijne plek voor ze om ook in de winter samen te komen. Ik heb een plan gemaakt voor een leegstaande ruimte op het Pinasplein en heb het voor elkaar gekregen, het clubhuis is nu twee jaar open.” 

Oksana Savchuk 

Oksana Savchuk is wijkraadslid in Oud-Mathenesse en betrokken bij verschillende groene, sociale projecten in de wijk. Geboren en getogen in Ivano-Frankivsk, Oekraïne, trekt Oksana na haar studie architectuur naar het buitenland waar zij twee masters haalt. Na Zweden en België komt Oksana in Rotterdam terecht voor een stage. Ze wordt verliefd op de wijk Oud-Mathenesse omdat het haar doet denken aan Oost-Europa. Het vergroenen van de wijk staat hoog op haar agenda en rond 2020 helpt Oksana mee met een community geveltuindag. Ze ontmoet medebewoner Nikolas Kühn en samen nemen ze het voortouw voor het realiseren van een stadsmoestuin voor en door bewoners. 

Beke Olyrhook 

Beke Olyrhook maakt al jaren verhalende video’s en kunstzinnige projecten. Een tijdlang was ze voor OPEN Rotterdam vlogger in verschillende Rotterdamse wijken. Vlak voor de coronapandemie verhuisde ze van Crooswijk naar Oud-Mathenesse. Daar raakte ze betrokken bij de bevlogen bewonersvereniging Mathenesse aan de Maas (MadM) waar behoefte was aan creatief talent. De laatste periode is Beke vooral op zoek naar persoonlijke verbinding met haar woonplek. Minder vanuit een professionele rol en meer vanuit de behoefte aan connectie als mens en bewoner. De boom in de Museumbox staat symbool voor die zoektocht en groeiende behoefte. 

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de verschillende activiteiten van Stichting Wijkcollectie?

Meld je dan hiernaast aan voor onze nieuwsbrief! (vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de ontvangen link)

Verhalen delen en reageren

Stichting Wijkcollectie haalt verhalen op in de wijken. Heb jij ook een verhaal dat je wil delen? Volg deze link en maak een account aan. Je kunt dan je eigen verhaal toevoegen en op verhalen reageren.