Wijkmuseumboxen

In het wijkmuseum zijn de bewoners de museumdirecteuren. De directeuren stellen hun wijkmuseum samen en geven anderen een kijkje in hun leven in de wijk. Ook bepalen de directeuren hoe, waar en wanneer de opening gaat plaatsvinden en wie hun opvolger is. De directeuren worden bijgestaan door het team van de wijkcollectie en een vormgever.  

Met de Wijkcollectie worden verhalen uit de wijk opgehaald om die vervolgens op verschillende manieren weer terug te laten komen in de wijk. We hebben ervaren dat dit een manier is voor mensen om elkaar te leren kennen. Daarmee wordt de wijk een fijnere plek om te wonen. 

Het nieuwe initiatief; het WijkMuseum is net van start gegaan in Bospolder-Tussendijken en komt binnenkort naar Oud Mathenesse.  

Een aantal bewoners vragen we om een tijd directeur te worden van hun museumbox. Als je directeur bent stel je zelf de tentoonstelling samen. Je kunt er ook voor kiezen om jouw verhaal door iemand anders te laten uitbeelden in de kleine tentoonstelling.  

 

Uiteindelijk vormen de wijkmuseumboxen samen een wijkmuseum.  

Wat betekent dit voor de museumdirecteur?
Jij hebt een verhaal over wat jij doet voor de wijk, hoe jij leeft in de wijk, wat de wijk voor jouw betekent. Met ondersteuning van een vormgever en het team van WIJkcollectie maak je hier een kleine tentoonstelling over. Vervolgens zal deze tentoonstelling samen met anderen door de wijk reizen. Hoe? Op de fiets!  

Het WijkMuseum op reis – De Schans   

12 dec 2022

Samen met de museumdirecteuren waren we met het WijkMuseum op bezoek bij verzorgingstehuis de Schans in Bospolder-tussendijken!
De bewoners luisterden aandachtig naar de verhalen en maakten daarna zelf een mini Museumbox. Hierin werd een belangrijke gebeurtenis uit hun leven uitgebeeld.
Over deze bijzondere middag schreef Jacqueline Sterenborg een verhaal. Dit verhaal lees je hier.

 

 

 

Opening Wijkmuseum Bospolder-Tussendijken  

29 aug 2022

De eerste museumbezoekers herkenden het gevoel: dit is waar ik ook onderdeel van uitmaak, waar ik ook tegenaan loop, wat ik ook wil of waar ik ook aan bijdraag. Een buurtbewoner vatte het treffend samen: “We zijn nú geschiedenis aan het schrijven”.

29 aug opende het WijkMuseum in BoTu. Wethouder Simons opende op vrijdag 26 augustus officieel ‘de deuren’ voor het Bollenpandje in de Rosier Faassenstraat 22, een belangrijke plek in BoTu. Het object, verhuld onder een rode doek, stond er midden op de stoep.

De eerste WijkMuseumdirecteuren zijn Angela Renfurm, Houria Tourich, Luisa Maria Dos Santos Gonçalves, Maike Dassen, Mirre Valkenburg en haar kinderen, Sharmila Lalaram en (opa) Jacques Stoppelenburg. Op een creatieve en kunstzinnige manier hebben zij hun persoonlijke (levens)verhalen met een link naar de wijk BoTu verzameld in boxen, die als een kijkdoos zijn bevestigd aan de fiets.

 

Opening tentoonstelling (T)huis in NAI

1 juni 2022

Het eerste wijkmuseum op wielen staat in het Nieuwe Instituut tijdens de Rotterdamse Architectuur maand. Daar is het te bewonderen tot 30 juni en daarna gaat het reizen door de wijk.

‘’𝙒𝙚 𝙖𝙧𝙚 𝙁𝙖𝙢𝙤𝙪𝙨!’’ riepen de Museumdirecteuren trots. 

Het mobiele WijkMuseum trok veel bekijks tijdens de opening van de tentoonstelling (T)huis in NAI.

Er ontstonden spontaan persoonlijke gesprekken tussen de bezoekers en Museumdirecteuren.

 

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de verschillende activiteiten van Stichting Wijkcollectie?

Meld je dan hiernaast aan voor onze nieuwsbrief!

(vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de ontvangen link)