Wijkmuseumboxen

In het wijkmuseum zijn de bewoners de museumdirecteuren. De directeuren stellen hun wijkmuseum samen en geven anderen een kijkje in hun leven in de wijk. Ook bepalen de directeuren hoe, waar en wanneer de opening gaat plaatsvinden en wie hun opvolger is. De directeuren worden bijgestaan door het team van de Wijkcollectie en een vormgever.

Met de Wijkcollectie worden verhalen uit de wijk opgehaald om die vervolgens op verschillende manieren weer terug te laten komen in de wijk. We hebben ervaren dat dit een manier is voor mensen om elkaar te leren kennen. Daarmee wordt de wijk een fijnere plek om te wonen.

Een aantal bewoners vragen we om een tijd directeur te worden van hun museumbox. Als je directeur bent stel je zelf de tentoonstelling samen. Je kunt er ook voor kiezen om jouw verhaal door iemand anders te laten uitbeelden in de kleine tentoonstelling. Uiteindelijk vormen de Wijkmuseumboxen samen een Wijkmuseum.

De Museumboxen zijn bevestigd aan een fiets, symbool voor verbinding en beweging. De collectie kan daardoor eenvoudig overal in de wijk neergezet en bekeken worden. Door de constructie met boxen is het heel makkelijk om een wijkverhaal te wisselen of toe te voegen. Het WijkMuseum is hierdoor elke keer opnieuw een verrassing.

Film Wijkmuseum Oud-Mathenesse & Witte Dorp    

17 mei 2023

𝗙𝗶𝗹𝗺 𝗪𝗶𝗷𝗸𝗺𝘂𝘀𝗲𝘂𝗺 𝗢𝘂𝗱-𝗠𝗮𝘁𝗵𝗲𝗻𝗲𝘀𝘀𝗲 & 𝗪𝗶𝘁𝘁𝗲 𝗗𝗼𝗿𝗽
Een paar weken terug opende het Wijkmuseum feestelijk. Die dag brachten we in beeld en deze film kan je nu bekijken!

Het Wijkmuseum is op dit moment te bewonderen op het terras van Café Franselaan aan de Franselaan en trekt daarna verder de wijk in. 

Opening Wijkmuseum Oud-Mathenesse & Witte Dorp    

29 maart 2023

Woensdag 29 maart opende op het terras voor Café Franselaan aan de Franselaan het WijkMuseum Oud-Mathenesse & Witte Dorp. De opening werd gehost door Wijkcollectie directeur Nicole van Dijk en wijkbewoner en museumdirecteur Beke Olyrhook. Het WijkMuseum werd onthuld door de voorzitter van wijkraad Mathenesse, Erica van Engel. Erica: “𝘏𝘦𝘵 𝘪𝘴 𝘣𝘦𝘭𝘢𝘯𝘨𝘳𝘪𝘫𝘬 𝘥𝘢𝘵 𝘮𝘦𝘯𝘴𝘦𝘯 𝘯𝘢𝘢𝘳 𝘣𝘶𝘪𝘵𝘦𝘯 𝘨𝘢𝘢𝘯 𝘦𝘯 𝘦𝘭𝘬𝘢𝘢𝘳 𝘰𝘯𝘵𝘮𝘰𝘦𝘵𝘦𝘯 𝘪𝘯 𝘥𝘦 𝘣𝘶𝘪𝘵𝘦𝘯𝘳𝘶𝘪𝘮𝘵𝘦 𝘻𝘰𝘥𝘢𝘵 𝘻𝘪𝘫 𝘩𝘦𝘵 𝘨𝘦𝘴𝘱𝘳𝘦𝘬 𝘮𝘦𝘵 𝘦𝘭𝘬𝘢𝘢𝘳 𝘬𝘶𝘯𝘯𝘦𝘯 𝘢𝘢𝘯𝘨𝘢𝘢𝘯. 𝘏𝘦𝘵 𝘞𝘪𝘫𝘬𝘔𝘶𝘴𝘦𝘶𝘮 𝘪𝘴 𝘩𝘪𝘦𝘳𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘦𝘦𝘯 𝘮𝘰𝘰𝘪 𝘪𝘯𝘴𝘵𝘳𝘶𝘮𝘦𝘯𝘵.” Met muziek van wijkbewoner Merel van Tellingen en lekkere drankjes en hapjes verzorgd door Café Franselaan was het dankzij inspirerende verhalen, ontmoetingen én een klein zonnetje een mooie middag 

 

 

 

Het WijkMuseum op reis – De Schans   

12 dec 2022

Samen met de museumdirecteuren waren we met het WijkMuseum op bezoek bij verzorgingstehuis de Schans in Bospolder-tussendijken!
De bewoners luisterden aandachtig naar de verhalen en maakten daarna zelf een mini Museumbox. Hierin werd een belangrijke gebeurtenis uit hun leven uitgebeeld.
Over deze bijzondere middag schreef Jacqueline Sterenborg een verhaal. Dit verhaal lees je hier.

 

 

 

Opening Wijkmuseum Bospolder-Tussendijken  

29 aug 2022

De eerste museumbezoekers herkenden het gevoel: dit is waar ik ook onderdeel van uitmaak, waar ik ook tegenaan loop, wat ik ook wil of waar ik ook aan bijdraag. Een buurtbewoner vatte het treffend samen: “We zijn nú geschiedenis aan het schrijven”.

29 aug opende het WijkMuseum in BoTu. Wethouder Simons opende op vrijdag 26 augustus officieel ‘de deuren’ voor het Bollenpandje in de Rosier Faassenstraat 22, een belangrijke plek in BoTu. Het object, verhuld onder een rode doek, stond er midden op de stoep.

De eerste WijkMuseumdirecteuren zijn Angela Renfurm, Houria Tourich, Luisa Maria Dos Santos Gonçalves, Maike Dassen, Mirre Valkenburg en haar kinderen, Sharmila Lalaram en (opa) Jacques Stoppelenburg. Op een creatieve en kunstzinnige manier hebben zij hun persoonlijke (levens)verhalen met een link naar de wijk BoTu verzameld in boxen, die als een kijkdoos zijn bevestigd aan de fiets.

 

Opening tentoonstelling (T)huis in NAI

1 juni 2022

Het eerste wijkmuseum op wielen staat in het Nieuwe Instituut tijdens de Rotterdamse Architectuur maand. Daar is het te bewonderen tot 30 juni en daarna gaat het reizen door de wijk.

‘’𝙒𝙚 𝙖𝙧𝙚 𝙁𝙖𝙢𝙤𝙪𝙨!’’ riepen de Museumdirecteuren trots. 

Het mobiele WijkMuseum trok veel bekijks tijdens de opening van de tentoonstelling (T)huis in NAI.

Er ontstonden spontaan persoonlijke gesprekken tussen de bezoekers en Museumdirecteuren.

 

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de verschillende activiteiten van Stichting Wijkcollectie?

Meld je dan hiernaast aan voor onze nieuwsbrief! (vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de ontvangen link)

Verhalen delen en reageren

Stichting Wijkcollectie haalt verhalen op in de wijken. Heb jij ook een verhaal dat je wil delen? Volg deze link en maak een account aan. Je kunt dan je eigen verhaal toevoegen en op verhalen reageren.