nr. 0062

Theater Zuidplein

De voorstellingen van Theater Zuidplein gaan over onderwerpen die nu spelen in de samenleving.

“Theater Zuidplein is het podium van NU met theater dat je raakt”

Theater Zuidplein opent in september 1954. Het heet dan nog ‘Groote Schouwburg’, naar de verdwenen schouwburg in het gebombardeerde centrum. Voor de bewoners van Zuid moet de nieuwe schouwburg een broodnodige culturele voorziening worden. Eind jaren ’90 wordt vanuit de gemeente besloten dat het theater zich meer moet richten op nieuwe Nederlanders. Voor deze Rotterdammers is dan nog weinig cultureel aanbod in de stad.

Doro Siepel (directeur van 2005 tot 2016) zet de volgende stap. Zij voert een radicale koerswijziging door en gaat vraaggericht werken. Het theater vraagt sindsdien nadrukkelijk wat mensen willen zien. Zo wordt niet alleen voor, maar ook met de bewoners geprogrammeerd. Het theater wordt een plek voor de buurt, waar iedereen zich in kan herkennen. Dit gaat van eten tot personeel. De aanpak werkt, in 2019 heeft het theater 100.000 bezoekers. Uit de buurt en Rotterdam, maar ook van verder weg.

Huidig directeur Emmelien Matthijsse benadrukt: “Ons DNA is anders dan de andere culturele instellingen. Daarnaast zijn we gewoon oer-Rotterdams: heel gewoon, geen gedoe, wél doen. Diversiteit en inclusiviteit zijn vanzelfsprekend. De opname in de basisinfrastructuur van de stad is erkenning voor onze manier van werken. We blijven hetzelfde doen, alleen meer en uitgebreider. We willen nog meer verbinding met Zuid en ons talentontwikkelprogramma uitbreiden.”

Theater Zuidplein zit sinds 16 september 2020 in een nieuw pand vlakbij de oude locatie. Het fonkelnieuwe theater heeft drie zalen, een eigen restaurant en een vestiging van Bibliotheek Rotterdam. Dé plek voor ontmoeting waar mensen kunnen genieten van voorstellingen én lekker eten.

Historisch object
Toneelkijker met uitverende openstelling en geheel in zwarte montuur, 1860 – 1900

Inventarislabel uit 1926: “Tooneelkijker met uitveerende openstelling, midden v.d. 19e eeuw  (Reballio, Rotterdam)”.

Ga voor meer informatie over dit historisch collectiestuk naar de website van Museum Rotterdam.