Lees hier de verhalen van alle wijkbewoners en -initiatieven

Beverwaard

In Beverwaard staan bewoners klaar om elkaar te helpen. Er zijn veel actieve bewoners die er alles aan doen om de wijk veilig, schoon en gezellig te houden. Helaas is daar ook wel genoeg reden toe.  Een van de actiefste groepen is Burgers voor Beverwaard.

Icon_WijkC

Bospolder Tussendijken

De wijken Bospolder en Tussendijken worden vaak in een adem BoTu genoemd met de Schiedamseweg
als grens tussen beide wijken.
Een heel diverse en dynamische wijk. Een wijk die staat voor uitdagingen en veranderingen.

Crooswijk

Crooswijk is een echte Rotterdamse volkswijk, waar de mensen recht voor hun raap zijn. Veel bewoners vinden deze eigenschap prettig, want zo weet je wat je van elkaar kunt verwachten. Crooswijkers vinden het belangrijk om voor elkaar klaar te staan.

Icon_WijkC

Delfshaven – Schiemond

Delfshaven-Schiemond brengt vier ‘stukjes wijk’ met ieder een unieke identiteit samen. In Schiemond wonen bijvoorbeeld veel kinderen, in Delfshaven meer huishoudens met maar één persoon en op Coolhaveneiland wonen veel studenten.

Icon_WijkC

Dijkzigt – Oude Westen

In Dijkzigt-Oude Westen komen twee bijzondere wijken met verschillende karakters samen. Het Oude Westen is een oudere volkswijk met veel geschiedenis. Dwars door de wijk lopen twee drukke straten: de Nieuwe Binnenweg en West-Kruiskade. 

Entrepot – Noordereiland

Entrepot en Noordereiland zijn twee heel verschillende wijken. Hoewel Noordereiland vlakbij het drukke centrum ligt, kan het op het eiland best wel rustig zijn. Bewoners zien het eiland als een “dorpje in de Maas”. De wijk ligt middenin de stad, maar toch is het er rustig.

Groot-en Oud-IJsselmonde

Groot- en Oud-IJsselmonde beslaan samen een groot gebied met daarbinnen vele buurten. Zo is de historische kern van Oud IJsselmonde volgens bewoners nog altijd een gezellig klein dorp, iets wat bijvoorbeeld minder geldt voor de vrij nieuwe en moderne buurt De Veranda.

Hillesluis

In deze wijk op Zuid wonen ongeveer 12.000 inwoners. Zij zijn jonger dan de gemiddelde Rotterdammer, hebben een relatief laag inkomen en wonen ook vaker alleen. Ook is er een grote diversiteit in de culturele achtergrond van de bewoners.

 

Icon_WijkC

Hoek  van Holland

‘De Hoek’ is volgens bewoners een dorp met een unieke identiteit. Het dorpsgevoel is voor veel Hoekenezen belangrijk. Mensen herkennen elkaar en spreken elkaar op straat. Het dorp heeft ook een bijzondere geschiedenis die nog goed te zien is.

Hoogvliet

Hoogvliet voelt voor veel bewoners aan als een groot dorp. Dit komt bijvoorbeeld omdat veel mensen elkaar kennen en met elkaar praten op straat. Ook is er in de meeste wijken van Hoogvliet veel ruimte en is groen nooit ver weg. Dit geeft bewoners “een buitengevoel” en rust.  

Icon_WijkC

Katendrecht – wilhelminapier

Katendrecht-Wilhelminapier is een bijzondere Rotterdamse wijk, met een unieke geschiedenis én toekomst. De wijk ligt op Zuid, maar ligt ook heel centraal in de stad. Veel mensen wonen al lang in de wijk en willen er liever niet meer weg. Ze hopen dat dit mogelijk blijft.

Kralingseveer

Kralingseveer is één van de kleinste wijken van Rotterdam. Het was vroeger een dorp, maar nu hoort het bij de stad Rotterdam. De wijk ziet er nog steeds een beetje uit als een dorp en bewoners vinden het gezellig in de wijk. Veel mensen wonen al jarenlang in de wijk en willen er nooit meer weg. 

Lombardijen

Lombardijen is een rustige familiewijk met uitdagingen. Het is er op iedere hoek anders, de wijk heeft vele buurten en straten die allemaal hun eigen kwaliteiten en problemen hebben. Lombardijen bestaat dus uit verschillende “eilandjes” met een eigen identiteit.

Merwe-Vierhavens

 In M4H wonen op dit moment nauwelijks mensen. De wijk bestaat uit grote en kleine bedrijven die samen een nieuw ecosysteem moeten gaan vormen. De wijk zal in de komende jaren sterk veranderen, omdat er veel woningen gebouwd gaan worden.

Oud Mathenesse & Witte Dorp 

Mathenesse Witte-Dorp wonen zo’n kleine 8.000 mensen. Bewoners zich onvermoeibaar in voor dit gebied. Bijvoorbeeld met Stichting Mathenesse aan de Maas, door bewoners die zich inzetten voor verbetering op allerlei fronten in deze wijk.  

Icon_WijkC

Oud Charlois – Wielewaal

Groepsgevoel en creativiteit als wapens tegen uitdagingen. De Wielewaal en Oud-Charlois zijn op het eerste gezicht behoorlijk verschillende wijken, Toch zijn er ook eigenschappen die de wijken met elkaar delen: de creatieve bewoners, groepsgevoel en trots.

Oude Noorden

 Het Oude Noorden kent pleinen, singels en gezellige vooroorlogse straatjes. De oude volkswijk zit vol diversiteit en tegenstellingen. Jong, oud, rijk, arm, studenten, acteurs, kunstenaars, ondernemers en winkeliers wonen en werken er naast en met elkaar. 

Oosterflank

Oosterflank, gebouwd in de jaren tachtig als ‘bloemkoolwijk’, bestaat uit eengezinswoningen en lage appartementencomplexen. Oosterflank is ook een van de eerste wijken die de transitie naar aardgasvrijheid omarmt, waarmee het een pionier is op het gebied van duurzaamheid. 

Pendrecht – Zuidwijk

De twee wijkdelen Pendrecht en Zuidwijk verschillen volgens bewoners wel duidelijk van elkaar. Zo is de kinderrijke familiewijk Pendrecht volgens hen heel anders dan Zuidwijk, waar bijvoorbeeld meer ouderen wonen. Het is een groene wijk en wordt daarom ook we Zuidelijke Tuinsteden’ genoemd.

Tarwewijk

De Tarwewijk ligt in het noordoosten van Charlois en heeft ongeveer 12.600 inwoners. Het is een oude stadswijk met relatief veel jonge inwoners en een grote diversiteit in de culturele achtergrond. Welke verhalen liggen nog verborgen in de wijk en hoe kan in de behoefte aan verbondenheid worden voorzien?

Zevenkamp

Zevenkamp, gelegen aan de noordoostelijke rand van Rotterdam tussen Ommoord en Nesselande. De wijk telt ongeveer 16.000 inwoners, waaronder veel gezinnen met kinderen, wat Zevenkamp tot een kindvriendelijke wijk maakt.

Activiteiten 2024

In 2024 hebben we natuurlijk weer nieuwe VerhalenWandelingen, workshops en andere activiteiten gepland!

 

Wijkcollectie Publicaties 

Om de verhalen zichtbaar te maken hebben we al verschillende publicaties uitgebracht. Deze zijn digitaal te bekijken. Wil je graag een papieren versie ontvangen neem dan contact met ons op. 

Wijkcollectie Krant

In de eerste editie van de Wijkcollectie Krant lees je meer over de Wijkcollecties, de VerhalenWandelingen en de aanpak van Stichting Wijkcollectie.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de verschillende activiteiten van Stichting Wijkcollectie?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief (vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de ontvangen link)!

Verhalen delen en reageren

Stichting Wijkcollectie haalt verhalen op in de wijken. Heb jij ook een verhaal dat je wil delen? Volg deze link en maak een account aan. Je kunt dan je eigen verhaal toevoegen en op verhalen reageren.

Vragen?

Neem contact op via info@wijkcollectie.nl.