Het KunstenaarsWijkcollectief

Stichting Wijkcollectie is een samenwerking gestart met een groep Rotterdamse kunstenaars. Samen met deze creatieve geesten is de opdracht geformuleerd om via de manier waarop zij kunst maken te reageren op de verhalen. We vragen de kunstenaars een werk te maken, waarmee zij een creatieve vertaling van de Wijkcollectie teruggeven aan bewoners. We hopen hiermee dat de bewoners door deze kunstwerken anders gaan aankijken tegen hun verhalen en opnieuw de betekenis zien van de wijk waarin de verhalen een plaats hebben. 

Funda Baysal  

Funda is een Rotterdams-Turkse kunstenaar die vooral werkt met keramiek. Haar studio is in het Wijkpaleis. Ze vindt het interessant om door het gebruik van haar technische kennis van keramiek – denk aan het gebruik van de gereedschappen, het materiaal, de samenstelling van het glazuur en hitte van het stookproces – de werkelijkheid zoals zij én anderen die ervaren vast te leggen. Daarnaast is zij ook in het bijzonder gegrepen door verhalen van mensen over het leven in de wijk. Op haar inlevende manier luistert zij naar de vele verhalen om die vervolgens een plek te geven in haar kunstwerken. 

Marjan Laaper 

De Rotterdamse Marjan Laaper is gespecialiseerd in grootschalige videoprojecties, installaties en kunstopdrachten in de openbare ruimte. In haar videowerk en -installaties spelen de levensloop van de mens en cycli in de natuur een belangrijke rol. Algemene menselijke ervaringen, menselijk denken, de natuur en de beleving van het dagelijks leven zijn uitgangspunten in haar werk. De bijzondere verhalen uit de Rotterdamse wijken gebruikt Marjan Laaper als inspiratiebron voor het ontwikkelen van nieuw werk voor de Wijkcollectie. Ook de openbare ruimte in de verschillende wijken wil zij gaan verkennen. 

wolf engelen 

Deze Rotterdamse kunstenaar richtte in 2016 de onderzoeksgroep SOHERE op. SOHERE houdt zich bezig met het ontwerpen van ontmoetingen en het maken van leeromgevingen binnen en buiten instituties. De ontmoeting, zowel met objecten als met en tussen personen, is een kernbegrip in het werk van wolf. Een vraag die er nauw mee samenhangt is: hoe leer je van elkaar en hoe activeer je creatieve energie? “Wat me enorm inspireert, is hoe Stichting Wijkcollectie mensen een actief platform biedt, waar hun verhaal gehoord kan worden. En ook waarmee mensen zo zichtbaar worden dat je er niet meer omheen kunt en zij onderdeel worden van de vraag: van wie is de stad?” 

Constança Saraiva & Bérénice Staiger

Constança is een Portugees-Rotterdamse kunstenaar, ontwerper, onderzoeker en moeder. Ze werkt op verschillende manieren, met allerlei materialen en laveert tussen verschillende werkvelden zoals onderwijs, onderzoek, tentoonstellingen en evenementen. Bérénice is een Rotterdamse kunstenaar, geboren in Duitsland. In haar werk onderzoekt Bérénice de beleving van het moederschap: de zorg voor herinneringen aan iemands jeugd, het doorgeven van informatie zoals taal/dialect, familietradities en gewoonten. 

Gezamenlijke activiteiten KunstenaarsWijkcollectief

Kermieke aarbeien maken voor de Verhalenmarkt

Oktober 2021

De voorbereiding voor de markt aan het Grote Visserijplein. Het kunstenaarscollectief staat dan met een marktkraam, aardbeien, koffie en thee. Zij ruilendan aardbeien voor een verhaal van bewoners uit Bospolder-Tussendijken.

 

 

Verhalen van de markt

20 november 2021

Op zaterdag 20 november waren de kunstenaars van WijkCollectief te vinden op de markt op het Visserijplein in Bospolder-Tussendijken. Daar konden wijkbewoners hun verhaal ruilen voor een keramieke aardbei! 

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de verschillende activiteiten van Stichting Wijkcollectie?

Meld je dan hiernaast aan voor onze nieuwsbrief! (vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de ontvangen link)

Verhalen delen en reageren

Stichting Wijkcollectie haalt verhalen op in de wijken. Heb jij ook een verhaal dat je wil delen? Volg deze link en maak een account aan. Je kunt dan je eigen verhaal toevoegen en op verhalen reageren.