Wijkcollectie Bospolder-Tussendijken

De wijken Bospolder-Tussendijken worden vaak in een adem BoTu genoemd met de Schiedamsewegals grens tussen beide wijken. Met 14.000 inwoners, 8 basischolen en 1 school voor Voortgezet onderwijs op 1 vierkante kilometer, een heel diverse en dynamische wijk.

Een wijk die staat voor uitdagingen en veranderingen. Want het gebied wordt steeds diverser door groeiende migratie en meer eenpersoonshuishoudens.
Daarnaast is deze wijk één van de eerste die aardgasvrij wordt.

Met de Wijkcollectie willen we volgen hoe de mensen in deze wijk met de veranderingen en uitdagingen omgaan. Vanaf de oprichting van de Wijkcollectie in november 2020 is de stichting in BoTu actief en halen zij er veel verhalen op. Na twee pilots in 2020 (vier VerhalenCafés online en een VerhalenTafel) heeft de Wijkcollectie tussen 2021 en 2023 drie VerhalenWandelingen (2021), een Verhalenmarkt op het Visserijplein (2021) en vijf VerhalenWandelingen (2022) georganiseerd.

Icon_WijkC

Wijktekening van BoTu

In december 2023 is de kleurrijke WijkTekening gegepresenteerd tijdens de Sterrenwandeling BoTu georganiseerd door de buurthuiskamersin de wijk en Stichting Wijkcollectie. De tekening is een overzicht van verhalen en activiteiten in Bospolder-Tussendijken (BoTu). De kaart is door Stadsarchief Rotterdam gedigitaliseerd en is het startsein om de verhalen, projecten en initiatieven van de Wijkcollectie in de toekomst duurzaam op te nemen in het archief van de stad.

De kleurrijke WijkTekening van 1 x 1,5 meter is gemaakt door Nicole van Dijk (directeur Stichting Wijkcollectie) en visualiseert de veerkracht van de wijk en zoemt in op activiteiten van de mensen die er wonen en werken, en waar de Wijkcollectie een platform aan biedt. De nummers op de WijkTekening verwijzen naar de verhalen in de collectie. .Over het opnemen van de WijkTekening zegt het stadsarchief: “Door de Wijkcollectie op te nemen in het stadsarchief wordt de collectie nu ook onderdeel van de geschiedschrijving van Rotterdam en duurzaam bewaard.”

“Er zijn in het verleden al veel kaarten van BoTu gemaakt, maar daar staan voornamelijk gebouwen op waardoor je niet precies ziet wat er allemaal gebeurt”, zegt Van Dijk. “Maar juist de mensen die er wonen en samenleven, zetten de buurt in beweging. Er wonen mensen die het echt uitmaakt wat er in hun wijk gebeurt en actief veranderingen inzetten. Als je je erin verdiept, zie je wat een bijzondere wijk het is.”

Hoe kwam de tekening tot stand? Dit verhaal neemt je mee in de reis.

met Nicole van Dijk

Wijktekening BoTu nu te koop!

Wil jij ook de BoTu WijkTekening? De tekening is een overzicht van verhalen en activiteiten in Bospolder-Tussendijken (BoTu) en is 1 x 1,5 meter groot en gemaakt door Nicole van Dijk.  De tekening visualiseert de veerkracht van de wijk en zoomt in op activiteiten van de mensen die er wonen en werken waarvan de Wijkcollectie de verhalen bewaart en visualiseert.

Wil jij ook een tafelkleed, poster voor aan de muur of bv een theedoek met de tekening erop. Mail dan naar marijke@wijkcollectie.nl

Theekdoek 66 x 96 cm – € 25,00 
Tafelkleed  145 x 205 cm – 60,00 

(Dit zijn de inkoopprijzen, de verzending is gratis binnen Rotterdam) 

Wijkcollectie Krant BoTu

In BoTu is een wijkcollectie met verhalen van bewoners
opgebouwd. De verhalen uit BoTu vormen samen een veelkleurig beeld van deze bijzondere wijk. In deze editie van de Wijkcollectie Krant zijn de eerste 28 verhalen gebundeld.