Wijkcollectie Hoek van Holland

Hoek van Holland – ‘De Hoek’ – is volgens bewoners een dorp met een unieke identiteit. Het dorpsgevoel is voor veel Hoekenezen belangrijk. Mensen herkennen elkaar en spreken elkaar op straat, waardoor het dorp een fijne sfeer heeft. Hoek van Holland ligt op een bijzondere plek: aan de Nieuwe Waterweg en het strand, met veel natuur in de buurt. Bewoners zijn blij met al deze natuur in de omgeving omdat het hen een gevoel van rust, ruimte en vrijheid geeft. Het dorp heeft ook een bijzondere geschiedenis die nog goed te zien is in het landschap. De bunkers, het fort en de torpedoloods laten de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog zien.  

Door al deze eigenschappen is Hoek van Holland een bijzondere plek waar ook veel toeristen graag naartoe komen. Vooral in de zomer komen er veel toeristen naar het dorp. Ook zijn er elk jaar veel vaste bezoekers in het recreatieoord. Het recreatieoord is een belangrijk onderdeel van Hoek van Holland en wordt ook beschreven als “een dorp op zichzelf.” Bewoners van Hoek van Holland zijn betrokken en actief. Bijvoorbeeld bij verenigingen in het dorp. Maar bewoners denken ook graag mee over de toekomst van Hoek van Holland. Hoek van Holland ligt ver weg van de stad Rotterdam en de meeste Hoekenezen hebben niet het gevoel dat ze bij Rotterdam horen. Toch is De Hoek onderdeel van de gemeente Rotterdam. Niet alle bewoners zijn hier blij mee. De Hoekenees heeft soms het gevoel vergeten te worden door Rotterdam. Tegelijkertijd wordt Hoek van Holland te veel gezien als een wijk van Rotterdam. Bewoners benadrukken het verschil tussen dorp en wijk.  

De dorpse identiteit van Hoek van Holland lijkt soms te worden vergeten. Bewoners hebben het gevoel dat hun dorp aan het veranderen is door beslissingen vanuit de Rotterdam en nieuwe bewoners die vanuit de stad in Hoek van Holland komen wonen. Omdat bewoners zo betrokken zijn bij hun dorp, maken ze zich hier soms zorgen over. Ze denken graag mee over de toekomst van Hoek van Holland en willen de identiteit van Hoek van Holland als dorp beschermen. Bewoners voelen zich thuis in het dorp. Wie in Hoek van Holland heeft gewoond, zou er het liefst willen blijven. 

Wijkcollectie krant Hoek van Holland

In deze krant lees je de verhalen over mensen, gemeenschappen, initiatieven en activiteiten die iets vertellen over de identiteit van het dorp: het nieuwe erfgoed van het dorp.

Icon_WijkC