nr. 0003

Burgemeester Aboutaleb

De visie van Aboutaleb gaat verder dan de klassieke rol van een burgemeester. Hij trekt regelmatig de stad in om met bewoners en ondernemers te spreken over wat er speelt in hun wijk.

 

Ahmed Aboutaleb wil in zijn derde termijn nog meer opkomen voor mensen voor wie wet- en regelgeving tekortschiet en daardoor in de problemen komen. Aboutaleb wordt geboren in 1961 en groeit op in Beni Sidel, Marokko. Op zijn vijftiende komt hij met zijn moeder en zusjes naar Nederland, waar ze verenigd worden met hun echtgenoot en vader die al jaren als gastarbeider werkt en in Den Haag woont. Aboutaleb doorloopt achtereenvolgens de lts, mts en hts en studeert in 1987 af in telecommunicatie. Hij werkt onder andere als journalist en ambtenaar en wordt begin deze eeuw politiek actief bij de PvdA.  

Sinds 2009 is Aboutaleb burgemeester van Rotterdam. Aboutaleb pleit in 2021 voor meer maatwerk in de dienstverlening van de gemeente. Goed beleid begint met luisteren, met zorgen serieus nemen en biedt hoop en perspectief. “Mensen krijgen nu vaak te horen: ‘de regels zijn niet bedoeld voor uw situatie, ik kan niets voor u betekenen’. Maar we zouden eigenlijk moeten zeggen: juist dáárom gaan we iets regelen.” Voorbeelden van maatwerk heeft Aboutaleb genoeg. Zo vroegen ouders van een gehandicapt kind financiële steun bij de gemeente voor de aanpassing van hun huis. Zij wilden zelf voor hun kind blijven zorgen en daar was een verbouwing voor nodig. “Onze bijdrage was niet genoeg. Maar zonder die verbouwing zou het kind naar een zorginstelling moeten.  

Behalve dat dit heel verdrietig zou zijn, is die zorg ook heel duur. Gelukkig konden we hen toch helpen.” Er is geen behoefte aan nieuw beleid, vindt Aboutaleb, wel aan inlevingsvermogen en klantvriendelijkheid. Hij hoort regelmatig goede ideeën en plannen van ondernemers en burgers. “Daar moeten we meer voor open staan en financiering ervan niet te ingewikkeld maken. Als we meer samen met Rotterdammers optrekken, groeit het vertrouwen in de overheid.”