nr. 0020

Fenmei – Space 101

De Rotterdams Chinese kunstenaar Fenmei zet haar roots in om Rotterdammers met elkaar en de Chinese cultuur te verbinden.

“Ik wil met invloeden uit de Chinese cultuur kunstprojecten opzetten waar mensen beter van worden.” 

Fenmei Hu is een Rotterdams Chinese kunstenaar en werkt onder meer in Space 101 en Studio Zi. De projecten waar Fenmei aan werkt zijn geïnspireerd op haar Chinese roots, altijd geworteld in de hedendaagse stad en gericht op verbinding tussen Rotterdammers. 

Fenmei is opgevoed door haar grootouders in China. In 1989 komt ze als 9-jarige naar Nederland, waar haar ouders in de horeca werken. De Chinese cultuur zit diep, maar Fenmei is ook Rotterdams geworden. Na een kunstopleiding is zij actief in Rotterdam met kunstenaarscollectief Studio Zi. Met Verhalenhuis Belvédère heeft ze aan de Diergaardesingel het Chinese Kunst en Cultuurcentrum Space101 opgezet, waar bezoekers op een laagdrempelige manier de Chinese cultuur leren kennen. 

Space101 is voor Fenmei ook een werkplek. Een plek waar ze vaak zit om mensen te woord te staan die vragen stellen over de Chinese gemeenschap in Nederland. Mensen die hulp nodig hebben bij bepaalde (kunst- en cultuur-) projecten, of mensen die advies komen inwinnen. Het is ook een educatieve ruimte waar workshops en lessen worden gegeven. Door de vele aanwezige objecten, die ook aangeraakt mogen worden, is er van alles te zien. Vanuit thuisbasis Space101 opereert Fenmei door heel Rotterdam. 

In 2019 maakte Fenmei ter ere van Chinees Nieuwjaar een tentoonstelling voor Museum Rotterdam over de Chinese cultuur. Ze belichtte de Rotterdamse thema’s – Sport, Vernieuwing, Culturen, Zorg, Werk en Groen – vanuit de Chinese gemeenschap. Een twintig meter lang Chinees drakenkostuum uit de historische collectie van Museum Rotterdam kronkelt van thema naar thema. Op de ramen van het museum zijn twee dertien meter lange papieren Chinese draken te zien.