nr. 0024

Thuis Op Straat

Thuis Op Straat zorgt met sport en spel voor beweging in de Rotterdamse straten. Zo ontdekken en ontwikkelen (jonge) Rotterdammers met plezier hun talenten.

Peter Steenbergen, directeur-bestuurder van Thuis Op Straat (TOS) tot 1 augustus 2022, is al bij TOS sinds het begin in 1996. Peter: “Samen met buurtbewoners en wijkorganisaties werken we aan een prettig en veilig leef- en speelklimaat in de wijken. Om dat te bereiken, organiseren we op pleinen en in parken activiteiten voor de jeugd. Daar komen we drie tot vier keer per week.”

Bij de activiteiten van TOS staat spel- en speelplezier centraal, mét regels en aandacht voor iedereen. “We proberen de jongeren altijd iets te leren. Daarnaast bereiken we via de kinderen het hele gezin. Zo krijgen we een beeld van de buurt en waar behoefte aan is.”

TOS houdt het namelijk niet bij spel alleen. “Tientallen jongeren uit de wijken bieden we ook een bijbaan. We zetten hen in om hun eigen buurt een beetje leuker te maken. Zo bouwen ze aan het eigen CV en ontwikkelen zij zichzelf als goed werknemer. Daarbij mogen ze fouten maken, want daar leer je van.”

Peter kent de uitdagingen in Rotterdam uit de praktijk. “De stad is opgebouwd uit mensen en groepen die niet altijd op één lijn zitten. Dat maakt het werk soms lastig maar ook interessant. Wij gaan dan op zoek naar wat hen beweegt en wat hen verbindt. Van daar kun je verder.

TOS is per 1 juni 2022 gestopt met het pleinenwerk. Andere welzijnsorganisaties nemen dat op hun eigen wijze over. Wellicht geïnspireerd door de bezielende werkwijze van TOS.