nr. 0028

Kapsalon

Door het samengaan van de vele culturen in Rotterdam ontstaan nieuwe creaties zoals het wereldberoemde gerecht Kapsalon.

Rotterdam’s mix of many cultures leads to new creations, such as the world famous Kapsalon (hairdresser’s) dish.

Kapsalon is ontstaan in Delfshaven. De inmiddels wereldberoemde caloriebom is het resultaat van een speciale bestelling door personeel van Kapsalon Tati bij snackbar El Aviva.

Nataniël Gomes, de Kaapverdiaanse eigenaar van Kapsalon Tati, weet nog wel hoe het begon: “Ik zat op m’n kappersstoel en had trek. Ik belde toen naar de shoarmazaak op de hoek, El Aviva. Of zij iets met patat, shoarma en salade in een bakje konden maken.”

Ook Derwis Bengu, van Turks Eethuis El Aviva, kan het zich nog herinneren: “Op een gegeven moment wilde personeel van kapsalon Tati iets met patat en shoarma. We hebben toen patat met vlees, kaas, sauzen en salade gemaakt.”

Nataniël vervolgt: “De creatie beviel en ons personeel bestelde het vaak. De jonge klanten die zich hier lieten knippen, vroegen wat we aan het eten waren. Dan stuurden wij ze naar hiernaast om ‘een Kapsalon’ te bestellen. Dat was in 2003 en daarna verspreidde het zich snel.”

Derwis is trots dat zijn zaak de geboorteplaats van de Rotterdamse supersnack is. “Veel mensen weten dat Kapsalon hier vandaan komt. Sommigen komen speciaal vanuit Noord hier naar toe gefietst om een Kapsalon te halen. We krijgen ook bezorgbestellingen uit heel Rotterdam, terwijl Kapsalon bijna overal verkocht wordt.”

Ook Nataniël is trots op het succes van Kapsalon. “Het is net als ik een echt Rotterdamse mix. Mensen vragen wel of ik me Nederlander of Kaapverdiaan voel. Ik antwoord dan altijd dat ik KAASverdiaans ben: in Rotterdam geboren met m’n roots op de Kaapverdische eilanden.”

 

The Kapsalon originated in Delfshaven. This now world famous calorie bomb is the result of a special order made at the El Aviva snack bar by the staff at Tati hairdressers (in Dutch: kapsalon).

Nataniël Gomes, Tati Cape Verdean owner, still remembers how it started: “I was sat on my barber’s chair, hungry, so I called El Aviva, the shawarma shop on the corner, and asked for fries, shawarma and salad in a tray.”

Derwis Bengu, from Turkish Eatery El Aviva, also remembers: “At one point, the Tati people wanted something with fries and shawarma. We’d make them fries with meat, cheese, sauces, and salad.”

Nataniël continues: “It was an instant hit, so our staff always ordered it. The younger customers would ask about what we were eating, and we’d send them next door to get a ‘Kapsalon’. That was in 2003, then overnight they were everywhere.”

Derwis is proud that his business is the Rotterdam super snack’s birthplace. “Many people know this is where the Kapsalon started. Some people cycle here from North to get theirs. We also get orders from all over Rotterdam despite Kapsalon being sold everywhere.”

Nataniël is also proud of the Kapsalon’s success. “Like me, it is an authentic Rotterdam mix. People ask me do I feel Dutch or Cape Verdean. I always answer that I am KAASverdean [kaas: cheese] born in Rotterdam with my roots in the Cape Verde islands.”