nr. 0029

Keti Koti

Kennis en inzicht in de doorwerking van het Rotterdamse slavernijverleden is nodig om succesvol te kunnen samenleven in onze stad. 

Kennis en inzicht in de doorwerking van het Rotterdamse slavernijverleden is nodig om succesvol te kunnen samenleven in onze stad. 

Quote Harlow: “We moeten het samen doen en verschillen overbruggen. Dat is Rotterdam.” 

Keti Koti (Ketenen Gebroken) viert dat op 1 juli 1863 de slavernij is afgeschaft door Nederland. Het huidige Keti Koti Rotterdam bestaat uit drie pijlers: educatie, een herdenking op 30 juni en de viering op 1 juli.  

Wim Reijnierse en Harlow Brammerloo van Stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst (GVGT) verzorgen respectievelijk de educatie en de herdenking rond Keti Koti. Guno Zwakke organiseert vanuit KetiKotiConnect het festival. ”Keti Koti is belangrijk. We mogen niet vergeten dat de Nederlandse rijkdom deels voortkomt uit koloniale overheersing en slavernij. Daarnaast bestaan slavernij en mensenhandel nog steeds.” 

De combinatie van educatie, herdenking en festival maakt Keti Koti Rotterdam uniek. “Deze opzet wordt gewaardeerd door jonge, oude, witte en zwarte Rotterdammers. Keti Koti is hier meer dan een feestje, het is een movement geworden.“ 

De educatiepijler is het hele jaar actief. “De uitdaging is dat mensen doorkrijgen dat het een geschiedenis is die we allemaal delen. Dan willen ze meer weten. Uiteindelijk begrijpen ze wat Rotterdam zo divers maakt en hoe we met elkaar verbonden zijn.” 

De aanpak is Rotterdams. “Je kan wel allerlei leuzen roepen, maar we moeten het hier samen doen. We maken een gevoelig onderwerp bespreekbaar en onze verschillen overbruggen we. Samenwerking is onze kracht. Dat is Rotterdam.”