nr. 0030

Heilige Boontjes

De Rotterdamse koffiebar Heilige Boontjes begeleidt jongeren van de straat naar betaald werk. 

De Rotterdamse koffiebar Heilige Boontjes begeleidt jongeren van de straat naar betaald werk. 

“Wat doe jij voor jouw stad?” 

Samantha Nuninga, met een achtergrond in het Rotterdamse basisonderwijs, is sinds 1 januari 2022 directeur van Stichting Heilige Boontjes. Zij volgt Rodney van den Hengel op, medeoprichter van Heilige Boontjes. Samantha heeft een intense behoefte om mensen te helpen en iets te leren. Samantha begint bij Heilige Boontje als vrijwilliger, later als coach en ontdekt dat ze hier nóg meer van betekenis kan zijn voor de jeugd. “Werken bij Heilige Boontjes is een manier van leven.” 

Heilige Boontjes is geen liefdadigheid. “Het doel van onze BV is een hoge omzet want dat laat zien dat je met ‘afgeschreven’ mensen veel kan bereiken. Een groot deel van het uitvoerende team bestaat uit straatjeugd en iedereen is daar positief over. Het serviceniveau is hoog en de koffie is de absolute top.”  

Het belangrijkste doel van het Heilige Boontjes programma is deelnemers begeleiden naar werk of opleiding. Dat begint bij het overbrengen van vaardigheden en het bijsturen van gedrag. De intensieve begeleiding door de coaches van de stichting vormt een onmisbare schakel in het programma. 

Heilige Boontjes biedt zo iedereen een eerlijke kans op de arbeidsmarkt. Naast jongeren die met justitie in aanraking zijn gekomen, zijn dit bijvoorbeeld jongeren met uiteenlopende problematieken, een (verstandelijke) beperking of alleenstaande moeders. Een traject duurt 3 tot 9 maanden. Ze werken in het Grand Café of in de distributie. Daarna worden de jongeren begeleid naar betaald werk of gaan ze weer naar school. 

Inmiddels is Heilige Boontjes een begrip in de stad, maar ook daarbuiten. Zo drinken alle politieagenten in Nederland een verdacht bakkie of een straf bakkie van de Heilige Boontjes. Voor de toekomst zijn er plannen voor uitbreiding in andere steden.