nr. 0048

Zomercarnaval

Zomercarnaval Rotterdam is een festival met gemiddeld 2.000 Nederlandse carnavalisten uit zo’n 25 verschillende tropische carnavalstradities. 

Fotocredits: Rob Hilz

Zomercarnaval Rotterdam is een festival met gemiddeld 2.000 Nederlandse carnavalisten uit zo’n 25 verschillende tropische carnavalstradities. 

“Het Zomercarnaval is één groot feest waar deelnemers trots hun eigen carnavalscultuur uitdragen” 

Karel Willems en Judith Donata, (oud)-bestuursleden van Stichting Zomercarnaval Nederland: “In Nederland is in 1983 voor het eerst het Zomercarnaval gevierd in Utrecht. Het jaar daarop kwam het al naar Rotterdam en trok 32.000 bezoekers. Tegenwoordig zijn dat er bijna een miljoen.” 

Het Zomercarnaval wil mensen op een positieve manier samenbrengen. “Deelnemers komen vanuit het hele land. Samen bouwen ze in een loods hun kunstzinnige praalwagens. Maximaal 25 teams met minimaal 45 mensen leveren tijdens de parade een vrolijke stoet van tweeënhalve kilometer op.” 

Het kleurrijke evenement is bij uitstek divers. “Niet alleen Antillianen en Arubanen, maar ook mensen uit Brazilië, Kaapverdië, Suriname, Bolivia, Colombia, Peru, Dominicaanse Republiek, Mexico, Bovenwindse Eilanden, Spanje, Engeland, Trinidad, Jamaica, Frankrijk, Duitsland, België, Angola, Nederland en andere landen doen mee in Rotterdam. Het Zomercarnaval geeft deelnemers een podium waar ze trots hun eigen carnavalscultuur kunnen uitdragen voor een enorm publiek. Dat is één groot feest.” 

Het Zomercarnaval heeft zeven onderdelen: Queen Election, Warming-Up, Battle of Drums, Mercado, Straatparade, Podium programmering en Prijsuitreiking. “Zo’n twee weken voor de straatparade wordt de koningin gekozen. Zij opent de straatparade en vertegenwoordigt het hele jaar het Zomercarnaval.” 

Na een editie start de voorbereiding van het volgende Zomercarnaval. “Hetzelfde geldt voor de deelnemers. Zij kiezen hun thema, zoeken mensen, verzamelen geld en maken kostuums. We geven diverse workshops om hierbij te helpen.” 

Het bestuur van de stichting is bezig met het aantrekken van jonge bestuursleden. Dat is belangrijk omdat ook het publiek en de artiesten verjongen. Karel en Judith blijven na hun aftreden nog twee jaar aan als adviseur.