nr. 0057
Nico Adriaans Stichting
De Nico Adriaans Stichting ondersteunt mensen met een verslaving en andere kwetsbare Rotterdammers op een gelijkwaardige en menselijke manier.
De Nico Adriaans Stichting ondersteunt mensen met een verslaving en andere kwetsbare Rotterdammers op een gelijkwaardige en menselijke manier.
“Goede zorg is dat je je verdiept in en aansluit bij de wereld van mensen in kwetsbare posities”
Rond 2005 verblijven bijna 3000 dak- en thuislozen in de Rotterdamse binnenstad. In allerlei hoekjes en gaatjes wordt gedeald, een onhoudbare situatie. Met steun van de gemeente wordt in samenspraak met dominee Visser van de Pauluskerk (Echt Rotterdams Erfgoed nr. 0046) een stichting opgericht om overlast terug te dringen door gebruikers te helpen. De stichting is vernoemd naar de in 1995 overleden Nico Adriaans, die vanaf 1980 een belangrijke rol speelde in de opvang van mensen met een verslaving.
Frans Brouwers, begint medio 2009 als interim manager en wordt al snel gevraagd te blijven. “De NAS heeft een hele ontwikkeling doorgemaakt in het leveren van goede passende zorg. Medewerkers vinden op natuurlijke wijze aansluiting bij de doelgroep. “Je verdiept je in en sluit aan bij de wereld van mensen in kwetsbare posities. Dat is het uitgangspunt, niet het systeem. Wij kunnen dat omdat we een lage drempel en een hele lange adem hebben.”
De NAS biedt veel activiteiten aan. “Vaak zijn mensen die bij ons komen niet meer dakloos, maar wel thuisloos. De dagopvang kan dan hun thuis zijn. We willen aansluiten op het vermogen van mensen. Als je gefocust bent op de problemen vergeet je dat gezonde stuk. Juist dat wil je voeden en vergroten.”
Frans Brouwers overlijdt in de zomer van 2020. Zijn opvolger, Anita Schaaij, houdt het activistische vaandel van de NAS hoog. Zij stuurt de NAS aan met liefde en aandacht en heeft een professionaliseringsslag ingezet. Zo is de NAS sinds kort ISO gecertificeerd en zijn medewerkers recentelijk opgeleid in Krachtwerk, een methodiek die de krachten en mogelijkheden van de cliënt als uitgangspunt neemt op weg naar zijn/haar herstel.