nr. 0069

Marja van Katendrecht

Marja heeft een hart dat openstaat voor anderen en legt graag verbindingen tussen mensen. Als ras-Rotterdamse steekt ze de handen uit de mouwen, vooral door te praten.

Marja van Katendrecht, de Nederlandse ambassadrice van Rotterdam, wil graag iets voor de mensen betekenen. Dit doet zij via haar shows, optredens en radio- en televisieprogramma’s. Je kent Marja als Burgemeesteres van Camping Rotterdam en van Nacht van de Kaap, Marja’s Spetterende Bingo Show, Marja’s Tuppertopper Party, Marja’s Mee-Kijk Bioscoop en Marja’s Dooie Sterren Parade. In 2023 staat de Marja’s Relatie Advisatie Show gepland, een masterclass over verhoudingen.

Marja richt zich vaak op kwetsbare groepen. Eenzaamheid en armoede zijn terugkerende thema’s. “Tijdens mijn shows zoek ik naar een ludieke wijze om verbinding te realiseren. Zo ziet iedereen in het publiek dat eenzaamheid of armoede een probleem is. Ik hoop dat mensen zich daarin herkennen en op een andere manier naar elkaar gaan kijken.”

Marja houdt van warmte en gezelschap. Ze staat altijd klaar voor een ander. Zo startte ze spontaan een geldinzamelingsactie nadat ze tijdens een VerhalenCafé in Museum Rotterdam in 2019 het verhaal van de Broodvader van Stichting Niet Graag Een Lege Maag (Echt Rotterdams Erfgoed nr. 0061) hoorde. Dankzij die actie kon de Broodvader zijn werk voortzetten.

In Rotterdam, waar iedereen verschillend is en 170 verschillende nationaliteiten samenleven, vindt Marja het belangrijk om er met elkaar de schouders onder te zetten. “Natuurlijk denken we allemaal nét iets anders over dingen. Maar we kunnen altijd ons best doen om er samen iets leuks van te maken. Iedereen is op zoek naar hetzelfde: liefde, erkenning en geluk. Als we ons daar bewuster van zijn en open staan voor een ander, is dat beter voor iedereen.”