nr. 0070

Annie Verdoold

Annie Verdoold is bekend van haar acties tegen het drugstoerisme in Spangen in de jaren negentig. Ze springt altijd voor anderen in de bres. Haar meest recente, bijzondere initiatief was Annie’s Eetclub.

Annie Verdoold en Spangen zijn met elkaar verbonden. “Spangen is een fijne wijk om actief te zijn. Als ik dan iets zie wat ik gek vind, dan kan ik daar zo induiken. Ik ging van de oudercommissie naar de drugsoverlast en naar renovatie. Ik reageer altijd op misstanden en reik acties aan die binnen de wet vallen. Ik bedenk nooit iets van te voren. Dat komt op en dan moet dat bij mij,” vertelt Annie.

Ook buiten Spangen was ze actief. In de nineties huurde ze regelmatig een busje om met haar actiegroep naar bijvoorbeeld Terneuzen of Maastricht te rijden en haar stem te laten horen tegen drugstoerisme. Na 1996 was dit niet meer nodig en werd het wat rustiger rondom haar persoon.

Tot ze in 2008 begon met het koken van soep en het bereiden van maaltijden voor oudere bewoners uit de buurt. Zo ontstond het idee voor Annie’s Eetclub. “Een mevrouw van 87 jaar stond met tranen in haar ogen: ‘dit is de eerste keer in vijf jaar dat ik warm heb gegeten’. Dát was het moment.”

Met Annie’s Eetclub bracht ze twee keer per week ouderen en in eenzaamheid verkerende mensen met elkaar in contact. Annie: “Het aanbieden van een maaltijd is de basis, maar feitelijk gaat het om het bieden van gezelligheid aan mensen die dat nodig hebben. Er is ook sociale controle.”

Met een unieke inrichting, sfeer en gezelligheid was Annie’s Eetclub tot 2020 twee keer per week voor meer dan honderd mensen een heerlijk uitje. Vanwege gezondheidsproblemen moest Annie noodgedwongen stoppen met de eetclub.