nr. 0072
Kijk op de Wijk
Met de Kijk op de Wijk-strippenkaart leren mensen activiteiten en organisaties in hun eigen woonwijk beter kennen. Dit vergroot hun sociale netwerk en biedt nieuwe perspectieven voor dagbesteding of werk.
Fotocredits: Wijnand Groenen
Met de Kijk op de Wijk-strippenkaart leren mensen activiteiten en organisaties in hun eigen woonwijk beter kennen. Dit vergroot hun sociale netwerk en biedt nieuwe perspectieven voor dagbesteding of werk.
“Iemand gaat de uitdaging aan en ontwikkelt zich”
Kijk op de Wijk is een project van Reakt, onderdeel van de Parnassia groep. Reakt begeleidt mensen met psychische problemen naar zelfredzaamheid, terugkeer en participatie in de maatschappij.
In 2017 werd een strippenkaart ontwikkeld als wegwijzer naar voorzieningen en om (weer) mee te doen in de maatschappij. Hans Gorissen, herstelcoach en trajectbegeleider, is een van de initiatiefnemers. “Voor mensen in moeilijke situaties en die al een tijd zonder baan zitten, is de drempel vaak hoog om weer maatschappelijk actief te worden. Er is wel aanbod, maar mensen weten niet waar ze terecht kunnen, waardoor ze afhaken”, vertelt hij.
De strippenkaart geeft overzicht. Dit maakt het voor mensen makkelijker om interessante organisaties uit een wijk te gaan bezoeken. En daarmee gaat het balletje rollen. “Iemand gaat de uitdaging aan en ontwikkelt zich. Dat is mooi om te zien. Als iemand het niet alleen kan of durft, krijgt hij of zij er hulp bij en gaat er een begeleider mee. Er zit ook een beloning aan vast, een volle strippenkaart kun je verzilveren. Bijvoorbeeld voor kaartjes voor de Spido, sporten bij de Oostervant of voor een activiteit bij andere deelnemers van Echt Rotterdams Erfgoed zoals Rotterzwam (nr. 0026) en Stichting RoMeO (nr. 0073).”
De strippenkaart is beschikbaar in: Alexander, Centrum, Charlois, Coolhaveneiland, Delfshaven, Feijenoord, Kralingen-Crooswijk, Noord en Zuid én is er een strippenkaart speciaal voor jongeren in Noord, West en Zuid. “We zijn inmiddels de tel van het aantal strippenkaarten kwijt maar we groeien gestaag door. Inmiddels werken er twee cliënten mee met Kijk op de Wijk, waarvan er een een opleiding volgt tot Agogisch medewerker GGZ.”