nr. 0073

Stichting RoMeO

Het openbaar vervoer is belangrij k in de geschiedenis van Rotterdam. Met hun liefde voor het historisch openbaar vervoer van Rotterdam, houden RoMeO-vrijwilligers de vervlogen tij den levend.

RoMeO is de afkorting voor Rotterdams Openbaar vervoer Museum en Exploitatie Oldtimers. De ongeveer honderdvijftig vrijwilligers van de stichting hebben een passie voor trams, bussen en metro’s van vroeger. Samen onderhouden ze de collectie, organiseren ze evenemen-ten en koesteren ze een belangrijk stukje Rotterdamse geschiedenis.

Een deel van de vrijwilligers heeft bij de RET gewerkt of doet dat nog. Het is een hechte club. “Rotterdam mooier maken, een rijdende museumcollectie tonen op straat, laten zien hoe mooi oude bussen en trams zijn… dat is en blijft voor ons een groot goed. Het gaat er om dat je bezig bent met je hobby én dat je leert van elkaar”, vertelt Frans, oudgediende van de RET.

Bas Schenk, voorzitter van de stichting, vult hem aan: “De tram maakt deel uit van de geschiedenis van de stad. Kijk naar foto’s van het vooroorlogse Rotterdam. Je komt altijd die tram tegen. De rails zijn het vatenstelsel van de stad. Naast historie zijn we ook bezig met het heden. We willen de jeugd van Rotterdam Zuid meer de brug over laten komen. De instelling KCR verzorgt cultuuronderwijs in Rotterdam en brengt met kinderen een bezoek aan een culturele instelling, wij zorgen dan voor het vervoer.”

Met de inkomsten van Lijn 10, de toeristische hop-on hop-off zomertramlijn van Rotterdam, de Snerttram, Tapastram en de verhuur van trams voor een bedrijfs-, huwelijks- of ander feest kan de stichting de collectie onderhouden. Van april t/m november is op iedere eerste zaterdag van de maand het Openbaar Vervoer Museum aan de Kootsekade geopend.