nr. 0079

Holi en Divali

De Hindoeïstische feesten Holi en Divali brengen alle ruim 170 nationaliteiten van Rotterdam samen.

Stichting APNA organiseert het hele jaar door Hindoeïstische festiviteiten. Holi en Divali zijn de twee belangrijkste en meest bekende. Divali vindt plaats in oktober of november en wordt ook wel lichtjesfeest genoemd. Holi is het overwinningsfeest van de lente op de winter dat Hindoestanen overal ter wereld in maart vieren. Rotter-dammers kennen het vooral van de activiteit waar bezoekers elkaar ‘bepoederen’ in allerlei kleuren. Omdat iedereen op een gegeven moment kakelbont en van top tot teen gekleurd is, vallen alle verschillen weg: iedereen is voor één dag gelijk!

De feesten zijn er voor alle Rotterdammers, ongeacht ras, kleur of cultuur, van jong tot oud. Vijay Gangadin, voorzitter bij Stichting APNA: “Kernwoorden van Holi en Divali zijn: vredelievendheid, saamhorigheid, gezelligheid en familie. Soms zijn er wel vier generaties aanwezig. Dat is heel bijzonder. De jongeren omarmen het ook. De stichting heeft een groot jongerenteam met een eigen bestuur.”

De stichting wil het bewustzijn van de Surinaams-Hindoestaanse cultuur vergroten. Surinaamse Hindoestanen waren contractarbeiders die 150 jaar geleden vanuit India naar Suriname zijn gegaan. De Hindoestaanse Surinamers in Nederland beslaan daardoor drie werelddelen: Azië, Zuid-Amerika en Europa.

“Samenwonen kan alleen als je elkaar begrijpt en het contact verder gaat dan alleen hallo zeggen en elkaar zien. Als je kijkt naar de bezoekers van Holi en Divali, zie je dat er een grote groep verschillende gemeenschappen bij elkaar komt. Die verbinding helpt je de ander te begrijpen. Er komen zelfs nieuwe vriendschappen, relaties en huwelijken uit voort. Dat we deze feesten hebben is heel bijzonder. Het zijn onze nationale feestdagen. Ze groeien mee met de stad, de diversiteit en het enthousiasme.”