Constança Sareiva 

Constança is een Portugees-Rotterdamse kunstenaar, ontwerper, onderzoeker en moeder. Ze werkt op verschillende manieren, met allerlei materialen en laveert tussen verschillende werkvelden zoals onderwijs, onderzoek, tentoonstellingen en evenementen. Haar favoriete onderwerp is het boek. Ze werkt graag aan publicaties zoals poëtische archieven van gemeenschappen. Ze ontwikkelde zich tot maatschappelijk geëngageerd kunstenaar en werkt al vele jaren in verschillend projecten. 

Bérénice Staiger

Bérénice is een Rotterdamse kunstenaar, geboren in Duitsland. In haar werk onderzoekt Bérénice de beleving van het moederschap: de zorg voor herinneringen aan iemands jeugd, het doorgeven van informatie zoals taal/dialect, familietradities en gewoonten. Zij raakt hiermee de identiteitsvragen aan door ze nader te bekijken binnen culturele, vertrouwde en persoonlijke gewoonten. Zij is ook geïnteresseerd in terugkerende patronen die verband houden met opvoeding. Vanaf de geboorte is het een spel tussen ouder en kind van het zoeken naar nabijheid en afstand. Een kind opvoeden brengt veel herhaling met zich mee; herhaling om te voeden, ontwikkeling van de mototriek, leren spreken en communiceren, enz. Ook als een ouder die voor een kind zorgt, daar kom je elementen van tegen herhaling en ritme. Bérénice verkent deze elementen in haar werk in verschillende media zoals tekenen, mark-making, gemeenschapsprojecten, bijeenkomsten, discussies, mapping en archiveren.

Het proces

” Sinds 2014 delen we een kunstenaarsatelierruimte in Rotterdam. In 2015 zijn we allebei moeder geworden. Toen onze kinderen groot genoeg waren om te kruipen of te lopen, ontmoetten we elkaar in de speeltuinen van de stad. Deze ontmoetingen waren dubbel voordelig – de kinderen konden samen spelen, en wij, de moeders, konden kletsen en onze ervaringen uitwisselen over het moeder en kunstenaar zijn. De speeltuinen waren een ideale ontmoetingsplaats omdat de kinderen samen zouden spelen. De moeders werden steeds onzichtbaarder voor de kinderen. Op een gegeven moment kwam de basisschool in de plaats van deze ontmoetingen. We ontmoeten elkaar nog steeds om de studio, en we wisselen nog regelmatig ervaringen uit over het ouderschap.”

“Voor het project Moeders van Hillesluis hebben we onze eigen ervaring als uitgangspunt genomen. Het moederschap heeft ons persoonlijk veranderd, en we erkennen dit in ons artistieke werk.
Moeders van Hillesluis is een community art project dat tot doel heeft het moederschap zichtbaar te maken en de moeders in hun kracht te zetten in de buurt. Door verhalen te verzamelen en bijeenkomsten en activiteiten te organiseren, leren we moeders kennen en creëren we een gemeenschap met wie we creatief aan de slag gaan. Aan het einde van het project  en in nauwe samenwerking met de moeders, creëren we een kunstwerk om het moederschap in Hilleslsuis te eren, te waarderen en zichtbaar te maken. Dit kunstwerk zal een tijdelijk kunstwerk zijn als interventie, een permanent kunstwerk in een speeltuin of een publicatie. De inbreng van de deelnemers is essentieel voor de project en geeft vorm aan het resultaat”

De bijeenkomsten

Samen organiseren zij meerdere bijeenkomsten, workshops en activiteiten met groepen moeders bij verschillende locaties in Hillesluis. Binnen een veilige en gewaardeerde ruimte  kunnen de moeders hun ervaringen delen, reflecteren op het moederschap en zich met andere verhalen identificeren. “We zullen ook workshops organiseren met experts op het gebied van ouderschap en onderwijs om de veerkracht van moeders in de buurt te vergroten.”

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de verschillende activiteiten van Stichting Wijkcollectie?

Meld je dan hiernaast aan voor onze nieuwsbrief! (vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de ontvangen link)

Verhalen delen en reageren

Stichting Wijkcollectie haalt verhalen op in de wijken. Heb jij ook een verhaal dat je wil delen? Volg deze link en maak een account aan. Je kunt dan je eigen verhaal toevoegen en op verhalen reageren.