nr. 0008
Spark design & innovation
Spark werkt aan een indrukwekkend aantal innovatieve producten.
Spark design & innovation is in 1997 opgericht door Industrieel Ontwerpers Robert Barnhoorn en Maarten Wilming. Inmiddels bestaat Spark uit een hecht team van 30 gedreven professionals en ontwerpen zij voor klanten wereldwijd.
Spark startte in Ridderkerk en groeide door totdat ze in 2008 uit hun voegen barstten en op zoek gingen naar een nieuwe locatie. Robert: “Dat moest in Rotterdam zijn, dat was wel duidelijk, Spark Rotterdam klinkt toch anders dan Spark Ridderkerk. Omdat we veel met internationale partners samenwerken is de Rotterdamse uitstraling belangrijk. In M4H was het meteen duidelijk; er was ruimte, water en het pand heeft een verhaal. Het is de vertrekhal van de Oranjelijn, de plek waar vroeger de schepen naar Canada en Zuid-Amerika vertrokken. De sfeer van de vertrekhal is goed bewaard gebleven. Op een gevel van een van de loodsen hebben we de uitspraak van Benjamin Franklin Roosevelt laten plaatsen: ‘Well done is better than well said.’ Dit past goed bij Rotterdam en de innovatie doelen die wij zelf hebben.”
Spark werkt aan een indrukwekkend aantal innovatieve producten. Hele opvallende en opzienbarende zoals een vliegende auto, een koffer die levenslang meegaat, maar ook wat meer verborgen producten die het dagelijks leven verbeteren, zoals geldautomaten, warmhoudpannen of trapliften.
Robert praat vol passie over de producten die zij ontwikkelen, ieder object heeft weer een heel eigen verhaal en ontwikkelingsproces. Bij Spark design & innovation lopen ze het warmst voor producten die meer ‘meaningful’ zijn.
Zo heeft Spark een warmhoudpan ontworpen voor ouderen. Robert vertelt dat ondervoeding bij oudere mensen een groot probleem is. Smakeloze maaltijden, verlept in de magnetron of verpieterd in de oven dragen hier niet aan bij. De warmhoudpan van Spark verwarmt op zeer eenvoudige wijze magnetronmaaltijden en geeft de gebruiker de ervaring echt te koken. Dit kan mensenlevens verlengen.
Een product waar veel samen komt is een zorgrobot. Belangrijk voor een nieuw product is dat gebruikers het accepteren als instrument om te gebruiken. Hierom zijn ze met de ontwikkeling van de zorgrobot in de buurt van het uiterlijk van de rollator gebleven. Een object dat ouderen gebruiken en kennen. Tijdens het testen van de robot wilden de gebruikers de robot niet meer loslaten. De robot helpt mensen te lopen, spreekt ze toe als ze iets moeten doen, wijzen de weg en onderhouden contact met zorgverleners. Na deze goede testresultaten werd gezocht naar goedkopere productiewijzen. Met techniek uit de automotive industrie is dat gelukt.
Spark voelt zich goed thuis in het Rotterdamse Merwe-Vierhavens gebied. Ze omarmen de Rotterdamse doe-mentaliteit en voegen daar iets aan toe. Met ondernemers als Spark Design klinkt de Rotterdamse mentaliteit steeds meer als Slim Denken én Doen!