nr. 0092

Excelsior4all

Excelsior Rotterdam is meer dan de trots van Kralingen op het voetbalveld. Met de Excelsior Foundation laat de club zijn maatschappelijke en sociale hart nóg meer spreken.

Excelsior is in 2011 als een van de eerste voetbalclubs in Nederland gestart met een ‘foundation’ vanuit de gedachte: hoe mooi is het als een voetbalclub iets sociaal-maatschappelijks kan neerzetten? Door goed te kijken naar wat er in de stad gebeurt en in te spelen op de behoeftes van mensen en de dagelijkse problematiek, maakt de foundation verschil.

Vanuit vijf pijlers is Excelsior Foundation actief: Educatie, re-integratie, sportparticipatie, leefbaarheid en gezond-heid. De basis ligt op de pleintjes in de wijken waar jongeren samen komen in de Excelsior Clinics. Er zijn inmiddels ook veertig ‘Excelsior scholen’ waarop programma’s ‘draaien’. Denk aan voorlezen en het ondersteunen van kinderen en jongeren op sociaal en emotioneel vlak. Verder zijn er re-integratietrajecten en Walking Football voor 55-plussers. Excelsior Foundation is namelijk geschikt voor iedereen van 4 tot 104 jaar.

Binnen Excelsior Foundation krijgen begeleiders, ook stagiaires en vrijwilligers, veel ontwikkelkansen. Een van hen is Bo Pernet. Zij begon als stagiaire en zit nu zelf aan de knoppen als projectleider en docent Playing for Success, een van de grootste projecten van Excelsior Foundation. “Playing for Success is een van de sociaal-maatschappelijke programma’s bedoeld voor kinderen met een laag cognitief zelfvertrouwen. Want alle kinderen doen ertoe. We werken hier op een speelse manier aan hun doelen. Wij volgen de kinderen bij hun ontwikkeling en geven ze positieve ervaringen mee.

Excelsior Rotterdam is de kleinste profclub van Rotterdam, maar op sociaal-maatschappelijk gebied de grootste. “We zijn de foundation gestart, omdat we iets willen betekenen in onze stad. Het leven is meer dan goede voorzetten geven.”