nr. 0096

Hotspot Hutspot

Geen armoede, weg met honger en je goed en gezond voelen. Hotspot Hutspot loopt er warm voor met maaltijden, een winkel, een crisiscateringservice en grenzeloze ambities.

Bob Richters is kunstenaar. Voor de economische crisis van 2008 had hij een kunstzinnig cateringbedrijf. Toen medio 2012 vanuit Havensteder stadslandbouwproject ‘Van grond tot mond’ in Lombardijen startte, deed hij mee door er ‘restaurantje bij te spelen’. Dit restaurant werd gerund door Bob samen met reintegratiejongeren. Het idee voor Hotspot Hutspot was geboren.

Anno 2022 zijn er twee vestigingen: Krootwijk en Schieham. Hotspot Hutspot werkt met restproducten en met mensen die niet meedoen in de samenleving. “We kennen weer waarde toe aan restjes. We kijken niet naar wat er niet mee kan, maar naar wat er wel mee kan.” Het mes snijdt daarmee aan twee kanten. Het gaat om eten aanbieden, maar ook om meedoen in de maatschappij. Voor veel mensen is Krootwijk een doorstroomplek. Ze krijgen er hulp om hun leven weer op de rit te krijgen. “Bij de een is dat een opleiding of een rijbewijs en bij de ander een gebit. Iedereen die aanklopt nemen we op sleeptouw. Of je nu asielzoeker bent, Oekraïner of dat je met een beperking zit of een trauma hebt.”

De leidraad in alles is duurzaamheid. Zoals bij Rijless is more waar klimaatneutrale rijlessen worden gegeven tijdens het ophalen van reststromen. Bob zoekt altijd het gat in de maatschappij in plaats van in de markt. Zo zette hij tijdens corona de crisiscatering op. Sinds 1 mei 2022 is een winkel geopend bij Krootwijk. “Alles wat we hebben, delen we, kom maar halen.” Een van zijn dromen is om de huisvestingsproblematiek aan te pakken met het Hotspot Hutspot hotel. Grenzen blijven opzoeken die er eigenlijk niet zijn, dat is het enige dat Bobs honger stilt.