nr. 0100

Mama Taxi

Oog hebben voor je medemens en elkaar meenemen om te groeien. Mama Taxi doet het en zet alleenstaande vrouwen in hun kracht door ze waardig in het arbeidsproces mee te laten draaien.

De in Guinea-Bissau – Westelijk Afrika – geboren Zizi Fernandes kwam als zevenjarig meisje naar Nederland. Na haar studie Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit werkte ze in de bancaire sector. Door projecten in Zuid-Afrika, verlangde ze ernaar om meer voor andere vrouwen te betekenen. “Mijn oma stimuleerde mij het maximale uit mijzelf te halen. Met oog voor mijn medemens en elkaar meenemen in persoonlijke groei.

Zizi bedacht een businessconcept om vrouwen mee te laten doen in het economische proces: Mama Taxi. “De naam is een eerbetoon aan mijn oma. Het was haar bijnaam, omdat zij altijd liep en nooit een taxi nam. Ze was een enorm krachtige vrouw en grote inspiratiebron voor mij.

Ze pitchte Mama Taxi in 2013 tijdens ‘Het beste Idee van Zuid-Afrika’ en won. Na drie jaar zette ze de stap, in háár Rotterdam. “Hier zitten dertigduizend alleenstaande vrouwen in de bijstand. Mama Taxi wil deze vrouwen duurzaam aan het werk krijgen en financieel onafhankelijk maken. Om zo een bijdrage te leveren aan de uitdagingen voor de stad.”

Mama Taxi leidt vrouwen ‘die aan de zijlijn staan’ op tot taxi-chauffeuse op directieniveau. Dat kunnen herintreders zijn of alleenstaande moeders. De vrouwen zijn een afspiegeling van Rotterdam en o.a. van Marokkaanse, Antilliaanse, Nederlandse en Afrikaanse afkomst. Het opleidingsprogramma is een totaalpakket dat de vaardigheden en het zelfvertrouwen op allerlei vlakken opkrikt. De mama’s, zoals Zizi de vrouwen noemt, rijden in volledig elektrische auto’s, want “duurzaamheid is op alle vlakken belangrijk”.

Het ultieme doel van Mama Taxi is het vormen van een krachtige internationale gemeenschap die de levens en toekomst verandert van vrouwen wereldwijd. Na Rotterdam & omstreken is Zuid-Afrika de gedroomde volgende ‘halte’.