nr. 0104

Stichting Gilde Rotterdam 

Gilde Rotterdam geeft bezoekers aan Rotterdam een reden om terug te komen. Gilde Rotterdam is een voorbeeld van hoe vrijwilligerswerk een verschil kan maken in de samenleving, door kennis, ervaring en verhalen te delen en mensen met elkaar te verbinden.

 

Vrijwilligersorganisatie Gilde Rotterdam is opgericht in 1986. Sindsdien speelt de organisatie een belangrijke rol in de gemeenschap van Rotterdam. Met ruim dertig jaar ervaring biedt Gilde Rotterdam (virtuele) rondleidingen aan bewoners en bezoekers van de stad én Taalhulp Nederlands aan anderstaligen. Ontmoeting, begrip en verbinding tussen bewoners en bezoekers staan hierbij centraal. 
 
Vol van geschiedenis 
Het kantoor van Gilde Rotterdam is gevestigd aan het Grotekerkplein 5. Het gebouw, vol van geschiedenis, is sinds 1997 de thuisbasis van de organisatie. Jan Wielaard, coördinator rondleidingen sinds 2021, vertelt dat het gebouw ooit een meer kerkelijke functie had en er het Jeugdhonk Hervormde Jongeren in was gevestigd. “Daar kwam ik destijds ook en ik heb hier in de grote zaal zelfs nog staan dansen bij live muziek”, lacht Jan. 

 

Delen van kennis en ervaring 
Volgens Mary van Dotsch, sinds een aantal jaar voorzitter bij de stichting, is het doel van Gilde Rotterdam tweeledig. “Gilde Rotterdam wil kennis en ervaring delen tussen bewoners en bezoekers van de stad. Dit gebeurt door middel van rondleidingen en taalhulp aan anderstaligen met het programma Taalhulp Nederlands. Daarnaast is het een zinvolle tijdsbesteding voor de vrijwilligers, zowel jong als oud, waarbij ouderen hun kennis en ervaring kunnen doorgeven.” Jan: “Rotterdam biedt veel onverwachts, je krijgt er energie van. Na een avondrondleiding fiets ik ‘s avonds om half 11 fluitend naar huis.” 
 
Rondleidingen 
Jaarlijks nemen ongeveer 7.500 bezoekers deel aan de rondleidingen, die worden verzorgd door circa 40 vrijwilligers. De rondleidingen kosten 10 euro p.p. en behandelen zowel de historie als de actuele en toekomstige ontwikkelingen van Rotterdam. Jan: “Het zwaartepunt van de verhalen verschuift steeds meer naar heden en toekomst. We vertellen over de dynamische en spannende stad die Rotterdam is. We bieden themawandelingen aan over bijvoorbeeld duurzaamheid, architectuur, kunst en Street Art. Bij de virtuele rondleidingen worden aan de hand van een powerpoint presentatie verhalen verteld aan mensen die niet zelf de straat op kunnen gaan, zoals bewoners van verzorgingstehuizen. Voor leerlingen in het basisonderwijs en gezinnen met kinderen is ‘Speuren door 010’ ontwikkeld, een bijzondere stadswandeling door het centrum van Rotterdam. 

 

Liefde voor de stad 
De vrijwilligers van Gilde Rotterdam zijn zeer gemotiveerd en hebben een diepgaande liefde voor de stad. Ze willen bezoekers meer laten zien dan alleen de oppervlakte van de stad. Jan: “Tijdens een rondleiding in Delfshaven had een wandelaar gehoord dat Bospolder Tussendijken niet pluis is. Toen heb ik de groep meteen meegenomen naar de wijk en heb ik ze de huidige ontwikkelingen laten zien. Ook als mensen zeggen dat Rotterdam een versteende stad is, wijs ik ze bijvoorbeeld op de DakAkker (een dakboerderij van 1000m2 bovenop het Schieblock, red.) We maken de bezoekers enthousiast voor de stad en geven ze een reden om terug te komen.” 
 
Taalhulp Nederlands 
Nan Besseler is sinds vier maanden coördinator Taalhulp Nederlands bij Gilde Rotterdam. Na jaren als vrijwillig coördinator online taalhulp te hebben gewerkt wilde Nan graag fysiek in haar eigen stad aan de slag.  Nan: “Taalhulp biedt anderstaligen de mogelijkheid om hun Nederlandse lees-, spreek-, en schrijfvaardigheid te oefenen en te verbeteren. Dit gebeurt zowel één-op-één als in kleine groepjes van maximaal vijf deelnemers. Op dit moment begeleiden 130 vrijwilligers circa 150 anderstaligen . Ook studenten kunnen bijvoorbeeld voor 6 maanden een anderstalige begeleiden.” 
 
Samenwerking 
Gilde Rotterdam zoekt altijd verbinding met andere organisaties. Mary: “Denk aan Open Monumentendag, Wederopbouwdagen, Bibliotheek, Opzoomer Mee, Huizen van de Wijk etc.  Samenwerkingen met hogescholen en universiteiten, zoals Erasmus Universiteit Rotterdam, Hogeschool Inholland en Hogeschool Rotterdam, worden aangegaan om studenten te betrekken bij de activiteiten van Gilde Rotterdam. Mary: “Studenten dragen weer nieuwe inzichten aan.” 

 

Uniek 
“Wat Gilde Rotterdam uniek maakt, is dat het volledig draait op de inzet van vrijwilligers en niet afhankelijk is van subsidies”, aldus Mary. Ook beperken de rondleidingen zich niet tot het centrum, maar belichten ze de verschillende wijken van Rotterdam. Jan: “Elke wijk heeft zijn eigen karakter en verhaal, wat bijdraagt aan de diversiteit van de rondleidingen.” 
 
Gilde Rotterdam is een voorbeeld van hoe vrijwilligerswerk een verschil kan maken in de samenleving, door kennis, ervaring en verhalen te delen en mensen met elkaar te verbinden.