Stichting Wijkcollectie
Stichting Wijkcollectie verbindt en inspireert met wijkerfgoed van nu
Stichting Wijkcollectie biedt een platform voor de wijkverhalen in Rotterdam en bewaart deze als het ‘immaterieel wijkerfgoed van de stad’. Zo worden verhalen zichtbaar, bewaard en gedeeld. Niet met een grote verzameling van verhalen als einddoel, maar juist om van die verhalen te leren en ze in te zetten om verbinding en samenwerking te starten. Verhalen kunnen anderen inspireren, op ideeën brengen en mensen samenbrengen, daarom!
Samen met bewoners, ondernemers en kunstenaars vertalen we de wijkverhalen naar kunstvormen als film, muziek, beeldhouwen of poëzie. We organiseren ontmoetingsmomenten om de verhalen met elkaar te delen zoals tijdens VerhalenCafés en VerhalenWandelingen. Of bij het WijkMuseum, een reizend museum door de wijk, gemaakt door en onder directie van bewoners zelf.
Door actief te luisteren naar de verhalen en uitdagingen van de stad komen we erachter wat er speelt in de wijken en welke veranderingen kunnen bijdragen. Onze droom: een sociaal rechtvaardige stad, vormgegeven door bewoners zelf.
Vanuit sociaal-maatschappelijk belang en voor beleidsondersteunend onderzoek op wijkniveau streeft de stichting ernaar om projecten en resultaten te delen met onderwijs-, onderzoeks- en culturele instellingen en andere relevante partijen. De stichting werkt nauw samen met verschillende culturele instellingen uit Rotterdam zoals het Stadsarchief Rotterdam, Centrum voor Beeldende Kunst, TENT, Theater Rotterdam en Museum Rotterdam. Met alle samenwerkingen willen we dat de stemmen uit de stad gehoord worden.
Dit doen we met twee programma’s:
• Wijkcollectie
• Echt Rotterdams Erfgoed
Onze stichting is opgericht door het Echt Rotterdams Erfgoed-team (ontstaan bij Museum Rotterdam) en onderzoekswerkplaats Veldacademie.
Voor dit programma ontvangt de stichting financiële steun van Mondriaanfonds, VriendenLoterij Fonds, Stichting ter bevordering van Volkskracht, het VSB fonds en Museum Rotterdam.
Missie
Stichting Wijkcollectie verzamelt en deelt de verhalen uit de wijken als immaterieel erfgoed, voor meer verbinding tussen stadsbewoners op weg naar een rechtvaardige samenleving.
Visie
1. De Wijkcollectie is een Rotterdams platform waar verhalen zichtbaar worden als nieuw erfgoed.
Stichting Wijkcollectie is actief in een groot deel van Rotterdamse wijken. We signaleren verhalen in de hele stad. Van lokale superheld tot stadsbreed gedragen initiatief. We creëren hiervoor een platform en helpen daarmee de veerkracht van bewoners te vergroten (empowerment).
2. De Wijkcollectie verbindt tot in de haarvaten van de stad.
Het leren kennen van elkaars verhaal draagt bij aan inspiratie, compassie en meer sociale samenhang. Met culturele activiteiten dragen we hieraan bij – zowel op lokaal niveau als wijkgrensoverschrijdend – en ondersteunen zo het zelforganiserend vermogen van bewoners(groepen).
3. Stichting Wijkcollectie ondersteunt bottom-up initiatief en versterkt dit geluid binnen het stedelijk debat.
Door expertise en jarenlange ervaring weten we wat er speelt in de wijken. Met onderzoek monitoren we de impact van de projecten en funderen hiermee de kennis om die lokaal, stedelijk, nationaal en internationaal uit te wisselen. Op weg naar sociaal-rechtvaardige steden, vormgegeven door bewoners zelf.
Lees hier ons Beleidsplan
Leden van de Raad van Toezicht:
Riemer Knoop (Voorzitter)
Ingeborg Absil – van de Kieft
Elles van Vegchel (Vertrouwenspersoon, contact kan gezocht worden via: epgvanvegchel@outlook.com )
Luister naar het verhaal over Stichting Wijkcollectie
Stichting Wijkcollectie:
Bezoekadres
Willem Buytewechstraat 145
3024 XE Rotterdam
info@wijkcollectie.nl
Vind hier de documenten voor de ANBI-status
Mede mogelijk gemaakt door:
Team Wijkcollectie
Nicole van Dijk is directeur en medeoprichter van Stichting Wijkcollectie. Het werk van de stichting vormt een doorontwikkeling van de aanpak die Nicole binnen Museum Rotterdam gestart is. Van 2012 tot januari 2021 werkte zij bij het Museum als curator en programmaleider Echt Rotterdams Erfgoed. Hier was Nicole verantwoordelijk voor onderzoek naar nieuwe manieren om hedendaags en historisch erfgoed samen met Rotterdammers te vinden, maken, tonen en bewaren.
Opgeleid als antropoloog en beeldend kunstenaar is Nicole gericht op het bij elkaar brengen van mensen om gezamenlijk drijfveren bloot te leggen en te verstevigen. Zij heeft ruime ervaring in de ontwikkeling van culturele projecten, gecombineerd met een gedegen inzicht in de organisatie van gemeenschappen.
Marijke Gips volgde de HBO-opleiding Social Work aan Hogeschool Rotterdam.
Als projectcoördinator houdt ze zich bezig met de community building en de organisatie van activiteiten. Hiervoor legt en onderhoudt zij contact met bewoners, ondernemers en professionals uit de wijk en creëert met de activiteiten een platform voor ontmoeting, inspiratie en verbinding.
Daarnaast legt Marijke de personen en activiteiten vast door middel van fotografie.
Ruben van der Hoest werkt sinds 2023 bij Stichting Wijkcollectie. Door het ophalen en verzamelen van verhalen voor de Wijkcollectie wil hij bijdragen aan het bewaren en beschrijven van het immateriële erfgoed van Rotterdam. In woord en beeld borgt Ruben de verhalen van bewoners en initiatieven uit verschillende Rotterdamse wijken. Voor het ophalen van deze verhalen richt hij zich op het opbouwen van wijknetwerken die naast sleutelfiguren ook de stille krachten binnen een gemeenschap in beeld brengen. Dit brengt maatschappelijke thema’s naar voren die Ruben vanuit de invalshoek van wijkbewoners opschrijft.
Rond deze verhalen organiseert hij samen met het team activiteiten en evenementen die de thema’s uit de wijken tastbaar maken voor bewoners en buitenstaanders.
Angela Renfurm is geboren en getogen in Spangen en woont sinds 1998 in Delfshaven. Vanaf voorjaar 2021 is zij in Bospolder Tussendijken als vrijwilliger verbonden aan Stichting Wijkcollectie. Angela signaleert initiatieven en gaat gesprekken aan met wijkbewoners. Daarnaast houdt zij interviews en ondersteunt en begeleidt ze bij de WijkWandelingen. Angela is werkzaam bij Bouwkeet en als vrijwilliger betrokken bij meerdere buurtinitiatieven waaronder Park 1943.
Mariette van der Elburg is collectieregistrator, databeheerder, tekstredacteur en coördinator van publicaties bij Stichting Wijkcollectie. Mariette is sinds 2017 betrokken bij het programma Echt Rotterdams Erfgoed van Museum Rotterdam en sinds de oprichting in 2021 bij Stichting Wijkcollectie.
Mariette: “Ik vind het geweldig om mee te werken aan de programma’s van Stichting Wijkcollectie. Je komt in contact met heel veel verschillende Rotterdammers die iets voor hun stad of wijk betekenen. Dat is erg mooi om te zien.”
Mariette zorgt ervoor dat alle opgehaalde verhalen van de verschillende wijkcollecties geborgd worden en terug te lezen zijn op zowel de website als in de publicaties.
Leonie Roukens werkt als projectcoördinator en verslaglegger voor Stichting Wijkcollectie. Sinds 2016 is zij betrokken bij de start van het programma Echt Rotterdams Erfgoed van Museum Rotterdam, een programma waaruit Stichting Wijkcollectie is voortgekomen.
Leonie rondde de HBO-opleiding Social Work af aan Hogeschool Rotterdam, waar ze haar communicatie- en sociale vaardigheden heeft ontwikkeld die ze dagelijks inzet in haar functie. Met haar passie voor cultureel erfgoed brengt ze verhalen op een toegankelijke en inspirerende manier over.
Naast haar coördinerende en verslagleggende taken heeft Leonie veel ervaring opgedaan in de productionele kant van evenementen en tentoonstellingen. Ook haar kennis van het filmvak komt goed van pas. Ze maakte diverse films voor zowel Stichting Wijkcollectie als Museum Rotterdam.
Hilia dos Santos heeft Culturele en Maatschappelijke vorming gestudeerd aan Hogeschool Rotterdam. Voor Stichting Wijkcollectie verzorgt zij de educatielessen voor Wijkcollectie junior. Daarnaast is zij cultuureducator bij Museum Rotterdam, waar zij educatieve lessen voor het onderwijs ontwikkelt en rondleidingen voor klassen verzorgt.