Wijkmuseumboxen

Bospolder-Tussendijken

In april 2022 startte een reeks workshops onder begeleiding van Kunstenaar Frans van der Horst om de Museumboxen te ontwerpen en maken.

Het begon met een gesprek waarin de Museumdirecteuren elkaar beter leerde kennen en verdieping vonden in hun eigen verhaal. Er was herkenning in elkaars verhalen. Zij gingen door een mindere periode in hun leven en kwamen daar op eigen kracht weer sterker uit. En kregen ieder een belangrijke rol in de wijk.

De Museumdirecteuren

Museumboxen

Angela Renfurm

Angela woont en werkt al jaren in Bospolder-Tussendijken. Door tegenslag in haar leven heeft ze een bijzondere band met de wijk opgebouwd. Toen ze werkeloos werd en geen uitzicht had op werk heeft ze door contacten en activiteiten in de wijk een koers gevonden die bij haar past. Dat leidde ook naar een betaalde baan! Angela werkt nu bij Bouwkeet

Ze vertelt: “Toen ik in de uitkering terecht kwam merkte ik dat je altijd moest vechten tegen instanties. Ik gaf aan dat ik bij het Zelfregiehuis als vrijwilliger ging werken. Ze vroegen me toen of er werkperspectief was. Ik zei nee, nou dat vonden ze niet de bedoeling, dat noemden ze een sabbatical. Ze controleerden alles wat ik deed, ik vond het monsters.”

Wijkmuseumboxen Bospolder tussendijken

Houria Tourich, taal-, milieucoach en bestuurslid bij Stichting Pauw 

Houria woont sinds 1991 in Bospolder-Tussendijken (BoTu). Zij werkte vanaf haar 17de, 20 jaar lang bij McDonald’s. “Toen ik mijn baan kwijt raakte viel ik in een zwart gat. Overal waar ik solliciteerde vroegen ze een diploma en die had ik niet.”  

Tot ze in contact komt met Stichting Pauw. Hier zien ze in haar veel mogelijkheden. Ze krijgt een opleiding met baangarantie. Na een aantal banen werkt ze nu als taal-, milieucoach in de wijk. Zij helpt bewoners hun huizen energiezuinig te maken. Belangrijk werk want BoTu is een van de eerste wijken in Rotterdam die de overstap maakt van aardgas naar een meer duurzame vorm van energie.

Wijkmuseumboxen Bospolder tussendijken

Luisa Maria dos Santos Gonçalves 

Luisa werkte 23 jaar in de thuiszorg in de de wijk BoTu. Ze kreeg artrose, werd afgekeurd en moest op zoek naar een andere baan.  

“Maar als je iets aan je gewrichten hebt houdt het op. Binnen zitten vind ik moeilijk. Ik was bang om in een depressie te komen en ging naar buiten. Ik zag op straat de containers niet meer door alle kerstbomen. Ik belde de gemeente, je wil niet weten hoeveel nummers ik van de gemeente heb gekregen voor een melding. Ik was de hele dag aan het bellen en de kerstbomen bleven staan. Dus toen ben ik het zelf gaan doen, ik pakte een karretje van de supermarkt, laadde de kerstbomen daarop en bracht ze weg.”  

Wijkmuseumboxen Bospolder tussendijken

Sharmila  

Sharmila houdt van koken en van naaien. Dit heeft ze meegekregen van haar ouders, zelf grapt ze “het zit in mijn genen.” Het gezin woonde in Suriname waar haar moeder naaister was en haar vader kok. Op haar zevende kwam ze in 1976 met haar broers, zussen, opa en oma naar Nederland. Haar ouders kwamen een jaar eerder in 1975. Ze kwam direct in de wijk Bospolder-Tussendijken terecht. Ze is in de wijk verhuisd, net als haar ouders. Maar ze heeft de wijk nooit meer verlaten.  

Sharmila heeft lang gewerkt. Eerst een administratieve baan en daarna als productienaaister. Drie jaar geleden verloor ze haar baan. Pas toen ging ze om zich heen kijken in de wijk, waar kon ze aansluiten? Hierover zegt ze: “pas vanaf die tijd leer ik de wijk echt kennen.” 

Andijvie

An-Dijvie Natuurvoeding  

In de Museumbox het interieur van An-Dijvie, gemaakt door Colin, de zoon van eigenaar Maike Dassen.  

An-Dijvie Natuurvoeding is een winkel waar biologische geteelde producten verkocht worden en artikelen die eigenaar Maike Dassen mooi en goed vindt. Een onderneming in het hart van Bospolder-Tussendijken, gebaseerd op idealen en liefde, al bijna 40 jaar. Maike is minder geïnteresseerd in winst en strategische plannen. Wel in producten die goed zijn voor mens en aarde. 

Mirre Valkenburg (van Nuevos Tangos Viejos) en haar kinderen Maiara (6 jaar) en Lucía (4 jaar) 

Mirre en haar man Alvaro vormen samen Nuevos Tangos Viejos, zij zijn een muzikaal stel. Ze hebben elkaar ontmoet in een muzikale omgeving en alles is daar omheen gegroeid; van een relatie, tot een familie, naar een leven samen.  

Dit muzikale stel maakt muziek maar geeft ook muziekles. Mirre geeft vooral zanglessen thuis en Alvaro geeft les op een Braziliaanse muziekschool. Zij kwamen allebei voor het conservatorium naar Rotterdam. Alvaro komt uit Buenos Aires en Mirre van Texel.  

Museumboxen

Klimaathuiskamer Gijsingflat – Jacques Stoppelenburg 

De Gijsingflats zijn vijf naoorlogse galerijflats aan de Gijsinglaan in BoTu, gebouwd na het ‘vergissingsbombardement’ in 1943 op deze plek. Het is een op zichzelf staand gebied gelegen aan Park 1943. De plek kenmerkt zich door sociale problematiek en vergrijzing van de bewoners. Tot vorig jaar was er op nummer 426 een huiskamer voor de buurt. Na de verbouwing vorig jaar is dit de Klimaathuiskamer geworden. 

Betrokken bewoner Jacques Stoppelenburg vertelt: “In de huiskamer ontvang ik iedere woensdag van 13:00 tot 15:00 de bewoners. Nu (mei 2021) is het bezoekersaantal wel wat verminderd vanwege de corona maatregelen. Er staat altijd een drankje klaar wanneer de mensen om raad komen vragen.

Het maakproces

april – mei 2022

Het begon met een schets en werd langzamerhand een kleine persoonlijke tentoonstelling. 

 

 

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de verschillende activiteiten van Stichting Wijkcollectie?

Meld je dan hiernaast aan voor onze nieuwsbrief! (vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de ontvangen link)

Verhalen delen en reageren

Stichting Wijkcollectie haalt verhalen op in de wijken. Heb jij ook een verhaal dat je wil delen? Volg deze link en maak een account aan. Je kunt dan je eigen verhaal toevoegen en op verhalen reageren.