Museumdirecteu Anita Dziok-Wisniewska

Wijkcollectie OMWD nr. 0003

“Wat ik voor mijzelf heb gedaan, namelijk altijd blijven leren en verder komen, wil ik ook aan anderen geven.” 

Het onmogelijke mogelijk maken 
In 2008 kwam Anita samen met haar vriend vanuit hun thuisland Polen naar Nederland. Van het productiewerk dat ze deed leerde ze niets. Al snel merkte Anita dat als ze iets wilde bereiken, ze de taal moest beheersen. Ze leerde in rap tempo de Nederlandse taal, ging studeren en stortte zich volledig op zelfontplooiing. Uiteindelijk waagde Anita in 2014 de stap om andere Poolse migranten te helpen door Nederlandse les te gaan geven vanuit haar huis in Oud-Mathenesse. 

Inmiddels heeft Anita in de wijk een kantoortje waar ze groepslessen geeft. “In Polen hebben we het gevoel van eenheid, maar eenmaal hier in Nederland valt dat weg. Mijn leerlingen wilden bij elkaar komen en met elkaar de taal oefenen.” Naast taallessen biedt Anita ook EFT ( Emotionally Focused Therapy). “Het verwerken van emoties draagt uiteindelijk bij aan betere prestaties en meer zelfvertrouwen.” 

Het bedrijf van Anita heet Anita Nederlands voor iedereen, wat past bij haar motto om het onmogelijke mogelijk te maken. “Wat ik voor mijzelf heb gedaan, namelijk altijd blijven leren en verder komen, wil ik ook aan anderen geven.” 

 

Over de Museumbox
“Mijn logo is een uil die staat voor wijsheid. Ik wil de wijsheid over hoe je in het leven staat graag doorgeven. Wanneer je het moeilijk hebt, kun je nog steeds een keuze maken. Toen wij dakloos werden zijn we meteen allerlei dingen gaan regelen. Je hebt altijd de keus om iets te doen, om een stap te zetten. Met die houding vonden wij een plekje hier in de wijk. Een uil past daarom bij mij en mijn wijkverhaal.”  

“Ook zie je een notitieboekje met een gouden pen. Je kunt je levensverhaal namelijk altijd opnieuw schrijven zoals ik zelf heb ervaren sinds ik hier in de wijk woon. Dat is ook wat ik mijn studenten en klanten leer. Bovendien ben ik dol op schrijven en schrijf ik af en toe ook gedichten.” 

“En boeken. Omdat kennis en ontwikkeling heel belangrijk zijn voor mij. Dat associeer ik met zelfstandigheid en zelfbewustzijn.” 

Wijkmuseumboxen Bospolder tussendijken

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de verschillende activiteiten van Stichting Wijkcollectie?

Meld je dan hiernaast aan voor onze nieuwsbrief! (vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de ontvangen link)

Verhalen delen en reageren

Stichting Wijkcollectie haalt verhalen op in de wijken. Heb jij ook een verhaal dat je wil delen? Volg deze link en maak een account aan. Je kunt dan je eigen verhaal toevoegen en op verhalen reageren.