Museumdirecteur Houria Tourich

Wijkcollectie nr. 0034 

“Ik ben aan een lange reis naar boven begonnen. Steeds haal ik weer een diploma waardoor ik mensen beter kan helpen.”  

Houria woont sinds 1991 in Bospolder-Tussendijken (BoTu). Zij werkte vanaf haar 17de, 20 jaar lang bij McDonald’s. “Toen ik mijn baan kwijt raakte viel ik in een zwart gat. Overal waar ik solliciteerde vroegen ze een diploma en die had ik niet.”  

Tot ze in contact komt met Stichting Pauw. Hier zien ze in haar veel mogelijkheden. Ze krijgt een opleiding met baangarantie. Na een aantal banen werkt ze nu als taal-, milieucoach in de wijk. Zij helpt bewoners hun huizen energiezuinig te maken. Belangrijk werk want BoTu is een van de eerste wijken in Rotterdam die de overstap maakt van aardgas naar een meer duurzame vorm van energie. De acht taal-, milieucoaches van Stichting Pauw hebben inmiddels tot begin 2022 zo’n 300 huizen voorzien van radiatorfolie, ledlampen, energiebesparende douchekoppen en meteen ook reparaties aan lekkende radiatoren laten uitvoeren.  

Houria: “Het team spreekt bijna alle talen van de bewoners in de wijk. Dat is belangrijk want niet iedereen spreekt altijd goed Nederlands.”  

Naast de energiebesparende maatregelen is ook de sociale kant belangrijk. “Door mensen te adviseren verander je naast het energiegebruik ook gedrag. Ik noem dat sociale duurzaamheid. Daarnaast kijken we bij een bezoek ook altijd naar gesloten enveloppen op tafel, of naar kinderen die niet naar school gaan. We bieden mensen hulp aan als ze dat willen. Wat wij doen gaat veel verder dan alleen maar een lampje indraaien of radiatorfolie plaatsen!”  

De coaches van Stichting Pauw krijgen de kans om zichzelf ook verder te ontwikkelen. Houria heeft daardoor de HBO opleiding bewindvoering gevolgd. Hier gaat ze graag mee aan de slag. 

Over de Museumbox:  

“Ik ben aan een lange reis naar boven begonnen. Steeds haal ik weer een diploma waardoor ik mensen beter kan helpen.”  

“Mijn drijfveren? Been there, done that, ik heb alles wat ik nu meegeef zelf doorgemaakt. Ik heb schulden gehad, ik heb shit gehad, ik heb sommige dagen geen brood gehad. Kortom ik heb zelf ook armoede en schulden gekend. Mijn persoonlijke drijfveer is dan ook om te zorgen dat zo min mogelijk mensen dat zullen meemaken!” 

Museumboxen
Wijkmuseumboxen Bospolder tussendijken

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de verschillende activiteiten van Stichting Wijkcollectie?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief (vergeet niet je aanmelding te bevestigen via de ontvangen link)!

Verhalen delen en reageren

Stichting Wijkcollectie haalt verhalen op in de wijken. Heb jij ook een verhaal dat je wil delen? Volg deze link en maak een account aan. Je kunt dan je eigen verhaal toevoegen en op verhalen reageren.

Vragen?

Neem contact op via info@wijkcollectie.nl.