Wijkcollectie Oude Noorden 

‘Het Oude Noorden kent pleinen, singels en gezellige vooroorlogse straatjes. De oude volkswijk zit vol diversiteit en tegenstellingen. Jong, oud, rijk, arm, studenten, acteurs, kunstenaars, ondernemers en winkeliers wonen en werken er naast en met elkaar. Het Noordplein heeft een Marokkaanse fontein, verschillende cafés en een fikse kookwinkel. Het Bleiswijkplein en het Johan Idaplein geven ruimte voor sport en spel. Het Pijnackerplein biedt een mooi podium aan muzikanten en andere podiumkunsten. Het Brancoplein is een oase van rust. Winkels, horecagelegenheden en creatieve, kleine bedrijfjes zijn volop aanwezig op de Noorderboulevard, Benthuizerstraat, Bergweg en het Zwaanshals. 

Hieruit spreekt een mooi en divers beeld over de wijk. Toch blijkt uit de verhalen die door de Wijkcollectie worden opgehaald dat bewoners veel initiatieven opzetten ten aanzien van de veiligheid van de openbare ruimte. Hier komt een gemengd beeld naar voren. Enerzijds zetten bewoners zich via kleinere initiatieven in om de buitenruimte te vergroenen en anderzijds om agressief rijgedrag te temperen.  

Ook uit de wijkprofielen van de gemeente Rotterdam blijkt dat het Oude Noorden hoog scoort op slecht onderhouden trottoirs en fietspaden, agressief en hard rijden én het bijkomstige geluidsoverlast, dubbel parkeren en gemiddeld meer verkeersongevallen. Bewoners winden zich hierover op en de gemeente vindt niet makkelijk een oplossing voor deze uitdagingen.  

Het gebruik en beheer van de openbare ruimte is in deze wijk een zorg voor velen. Het vooroorlogse karakter van de wijk geeft het zijn charme, maar maakt verkeersoverlast lastig beheersbaar.  

 

Icon_WijkC

nr. 0001 Buurt TV Noord
nr. 0002 Weggeefkast
nr. 0003 Actiegroep meer groen in de wijk
nr. 0004 Bewonersgroep Jensiusstraat tegen verkeersoverlast
nr. 0005 Wijkkrant Noorderzon010
nr. 0006 Lisette Thooft
nr. 0007 Buurtcomité Buurtbelangen Correct-locatie
nr. 0008 Wijkbewoner Yvonne Bosman
nr. 0009 Wijkbewoner Ed de Meijer
nr. 0011 Snellemanplein
nr. 0012 Rotterdam Bluegrass Festival
nr. 0013 Huis van de Wijk Het Klooster Oude Noorden
nr. 0014 Rotterdamse Oogst
nr. 0015 Amal Alouani
nr. 0016 Stichting Duugsi
nr. 0017 Vrijwilliger Wendy Groen
nr. 0018 Stichting Rottetalent