nr. 0002

Voedseltuin Rotterdam

De Voedseltuin Rotterdam kweekt met behulp van vrijwilligers wij biologische groente en fruit om de pakketten voor de cliënten van de Voedselbank in Rotterdam aan te vullen. 

De Voedseltuin in het M4H-gebied bestaat sinds 2010. De tuin is ontstaan tijdens een crisis waarin de naastgelegen Voedselbank probeerde pakketten samen te stellen met voldoende verse groente. Hieraan was bijna altijd een tekort. De toenmalige directeur bedacht om groenten te verbouwen op het naastgelegen, braakliggende terrein. Zo ontstond er ook meer werkgelegenheid, in een tijd van economische malaise.

Tineke van der Burg, zakelijk coördinator, vertelt dat ze nog steeds werken volgens deze succesvolle werkwijze: “Met behulp van vrijwilligers kweken wij biologische groente en fruit om de pakketten voor de cliënten van de Voedselbank in Rotterdam aan te vullen. Daarnaast zijn wij ook een werkgelegenheidsproject voor mensen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt.”

De Voedseltuin probeert zoveel mogelijk natuurlijke hulpbronnen te gebruiken. Tineke: “Wij doen alles volgens de permacultuur. Wij gebruiken zoveel mogelijk natuurlijke energiebronnen om de tuin zo gezond mogelijk te houden, we gebruiken geen bestrijdingsmiddelen en we composteren zelf. We vangen regenwater op dat we gebruiken om de planten water te geven als het echt noodzakelijk is.”