nr. 0019

De Sportspullenbank 

“Als je een goed leven hebt, kun je dat delen met een ander” 

Al jaren zet Erna Truijens zich in voor diversiteit en inclusie in de stad. Om zo veel mogelijk Rotterdammers in beweging te krijgen startte ze in 2020 de Sportspullenbank: een plek waar tweedehands sportkleding- en materialen worden ingezameld voor mensen die daar zelf het geld niet voor hebben.  

Sport en beweging voor iedereen 
De Sportspullenbank is er voor mensen die hard sportspullen nodig hebben, maar ze niet kunnen betalen. Daarbij is het hergebruik van sportspullen goed voor het milieu en draagt het bij aan een circulaire samenleving. Het idee ontstond in samenwerking met Hockeyclub Delfshaven waar Erna als bestuurslid maatschappelijke zaken van HC Rotterdam nauwe contacten mee heeft. “Bij de club stond al jaren een verzamelcontainer voor sportspullen voor de kinderen in Delfshaven, maar in de praktijk bleek dat daar helemaal niet werd gesport. Dus hebben we het omgedraaid: niet alleen het uitdelen van sportspullen, maar ook mensen aan het bewegen en sporten krijgen werd het doel.” 

 Structuur aanbrengen 
“Ik vind het onverteerbaar dat ondanks de inzet van ons hoogste landelijke orgaan, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de helft van de bevolking niet meebeweegt”, zegt Erna. “Ik vind het vreselijk om te zeggen, maar dan hebben we het vooral over mensen die het financieel erg moeilijk hebben en in de knel zitten.” Het idee achter de Sportspullenbank is om grip te krijgen op wat er in de wijk wordt georganiseerd wordt, maar nog niet is gestructureerd. 

Sport en bewegen voor iedereen 
Alle instanties en initiatieven die sport inzetten om mensen te laten bewegen en meedoen kunnen bij de Sportspullenbank terecht. Zoals De Harde Leerschool in Den Haag die rugby inzet als middel voor ‘boefjes’ in de wijk. Maar ook jongens die boksles geven op straat, meisjes die danslessen organiseren, of stichting SportMEE die mensen helpt met een beperking: partijen die sportactiviteiten organiseren voor mensen die het financieel moeilijk hebben. “Alles gaat op basis van vertrouwen, mensen hoeven geen bewijs te overleggen. Als iemand spullen nodig heeft voor dertig kinderen geef ik drie keer zoveel mee zodat de kinderen kunnen kiezen. Want keuze is rijkdom.”  

Pleinen opknappen 
Met haar roze auto en blonde koppie is de energieke Erna een opvallende verschijning die moeiteloos verbinding legt met ‘de underground’, zoals ze het zelf noemt. Ze zit net zo makkelijk aan tafel met organisaties als met de schoffies van de straat. Alles vanuit liefde en met een enorme moederkracht. Erna’s wens is om tegen 2030 39 Rotterdamse pleinen op te knappen zodat er in elke wijk gesport kan worden. “Daar gaan we ook de bewoners bij betrekken: jongens, meiden, ouders, opa’s, oma’s en buurtvaders.  

 Noblesse oblige 
Vervolgens wordt er aangestuurd op een vorm van programmering: op het ene pleintje kun je drie weken lang hockeyen, op het andere wordt er gebasketbald of kun je er het hele jaar door wel twintig verschillende sporten doen. Erna leeft bij het motto ‘adeldom verplicht’. “Als je het goed hebt moet je ook zorg dragen voor je omgeving en iets teruggeven aan de maatschappij. Als je een goed leven hebt, kun je dat delen met een ander. Dat is waar ik het voor doe.”