nr. 0020

Food Union Rotterdam 

Een culinaire broedplaats voor creatieve ambachtslieden 

Pepijn Rijks is één van de oprichters van Food Union Rotterdam: een culinaire broedplaats die startende ondernemers een plek in de wijk biedt om hun culinaire dromen na te jagen.   

Liefde voor het vak 
Pepijn groeide op boven het restaurant van zijn ouders in de Zaanstreek. “Als twaalfjarig jongetje stond ik al in de keuken”, vertelt de chef-kok. “Eerst bij de afwas, daarna hielp ik met het maken van desserts en werkte ik in de bediening.” Pepijn studeerde af aan de Hogere Hotelschool in Den Haag en werkte daarna tien jaar lang in de hotellerie. “Totdat ik op een gegeven moment in de directie zat van een hotel en vond dat het allemaal erg gestandaardiseerd was. Ik wilde de creativiteit binnen het ambacht weer ervaren en overbrengen op anderen.” Dus begon Pepijn een kookstudio met een restaurant erbij en als snel volgde er nog een restaurant. “Ik zette zo veel dingen op dat ik uiteindelijk weer alleen maar aan het managen was. Ik dacht: hoe leuk zou het zijn om zelf weer in de keuken te staan. Dus opnieuw tijd voor iets anders.” 
 
Food Union 
Samen met zijn compagnon Thijs Bos besloot Pepijn om te gaan cateren. “We zochten een plek waar we zelf eten konden bereiden, maar waar ook andere chefs van de keuken gebruik kunnen maken. Niet iedereen heeft namelijk de financiële middelen voor een eigen restaurant of keuken.” Het concept voor Food Union was geboren en vestigde zich in het Keilepand: een culturele broedplaats waar bevlogen ondernemers uit allerlei disciplines aan hun creatieve ambities werken. In het pand heeft Food Union nu een professionele deelkeuken waar mensen door middel van een abonnement gebruik van kunnen maken. “We hebben hier taartenbakkers, diverse cateraars, ijsmakers en broodbakkers. Daarnaast is er een privékeuken voor mensen die in de avonduren koken voor bezorgdiensten als Uber Eats en Thuisbezorgd.” 

 
Broedplaats voor creatieve geesten 
Pepijn vindt het belangrijk dat Food Union een verrijking is voor het culinaire landschap van de stad. Zodat niet alleen de grote cateraars, maar ook ambachtslieden met minder vermogen een netwerk kunnen opbouwen. Daarbij laat hij zich inspireren door de eigenaars van het Keilepand en hoe zij verbinding leggen tussen de bedrijven buiten en binnen het gebied. “Zij hebben het concept van Food Union volledig omarmd en zijn echt een samenwerkingspartner. Ik vind het ontzettend gaaf om al die ambachtslieden in het Keilepand samen te zien: de brouwerij, koffiemakers, al die verschillende koks. Mooi om te zien hoe al die mensen van hun passie hun werk maken.”