nr. 0014

GroenCollect

Dit circulaire bedrijf verwerkt reststromen uit de stad tot grondstoffen waar andere bedrijven weer producten van maken.

GroenCollect ligt een klein stukje voorbij de Ferro Dome, de karakteristieke blauwe gashouder met zijn ronde vorm, in het M4H gebied. Het bedrijf wil biogas maken van restafval uit de stad. Daarnaast verwerkt dit circulaire bedrijf inmiddels veel reststromen uit de stad tot grondstoffen waar andere bedrijven weer producten van maken.

Eigenaar Philip Troost verliet in 2008 de Technische Universiteit. In 2016 besluit hij om zijn opgedane kennis van biogas in het Rotterdamse en andere steden toe te passen. Zijn idee is om op meerdere plekken in de stad met het afval uit de buurt gas te maken m.b.v. kleinschalige biogas installaties. Dit is technisch nog niet mogelijk maar Philip start alvast met het verzamelen en verwerken van groenafval. GroenCollect is geboren.

Al snel merkt Philip dat er veel meer afval is dat circulair en emissieloos verwerkt kan worden. Hij rolt met GroenCollect als het ware vanzelf de circulaire economie in. Het verwerken tot nieuwe producten en materialen doet GroenCollect niet alleen. Zij zetten hun deuren open voor andere bedrijven. Zo werkt op het terrein van GroenCollect o.a. Donker Groen; zij verwerken snoeiafval uit de stad tot compost. Ook United Waste en Coffee Based zijn te vinden op het terrein van Philip. GroenCollect levert aan deze bedrijven de grondstoffen die worden gewonnen uit de reststromen van de stad.

Deze bio-based activiteiten leveren in de toekomst meer werkgelegenheid op. Philip vindt dan ook dat veel meer praktische onderwijsvormen zich daar op kunnen richten. Nu neemt Philip mensen in dienst die weinig startkwalificaties hebben en bekijkt met hen hoe ze kunnen doorgroeien binnen zijn bedrijf.
Philip hoopt dat GroenCollect op de plek kan blijven zitten waar het nu zit. Hij voelt dat de druk op de woningmarkt toeneemt maar het is voor GroeonCollect belangrijk om in de buurt van de grote afvalstromen te zijn om emissieloos te kunnen blijven verwerken.

Inmiddels werkt GroenCollect in vijf steden: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Antwerpen. In Rotterdam staat het innovatie station. Philip ziet veel kansen; voor zijn bedrijf, voor werkgelegenheid én bovenal voor een meer circulaire en emissieloze manier van produceren.