nr. 0016

Volkstheater

Het Rotterdams Volkstheater trekt sinds 1986 met eigen tenten en artiesten door de Rotterdamse wijken.

Het Rotterdams Volkstheater trekt sinds 1986 met eigen tenten en artiesten door de Rotterdamse wijken. Deze jarenlange tournee is geen doel maar een middel. Zo brengen zij cultuur op laagdrempelige wijze naar de wijken en bieden podium aan lokaal talent, verenigingen en andere culturele initiatieven uit diezelfde wijken.

Waarom hoort het Rotterdams Volkstheater bij Wijkcollectie Merwe-Vierhavens? Omdat hier de uitvalsbasis ligt. Het Volkstheater heeft er een grote loods tot zijn beschikking die gebruikt wordt als opslaglocatie, kantoor en productie ruimte. Hier worden nieuwe tenten gemaakt en onderhoud aan het overige materiaal gepleegd.
Voortgekomen uit de behoefte de stadsvernieuwing uit die jaren te vieren met bewoners en om de overlast die de bouwwerkzaamheden veroorzaakten goed te maken. Het idee was eenvoudig: een reizend podium, in de vorm van een oude circustent, dat werd aangeboden aan wijken om daar feesten in te laten plaatsvinden. Voor het beheer van die tent werd een stichting opgericht en van daaruit is het Volkstheater gegroeid.

Jan: “Als er een tent staat begint het feest al voor de buurt. In het begin was dat nog gebaseerd op de Hollandse cultuur, een geregisseerd uur, een kaartje, je moest een uur lang blijven zitten. Dat was in de oude wijken best lastig. Dus toen kwam het programma Wereldcircus, een middagprogramma uit allerlei culturen met 3 tentblokken en kleine tentjes eromheen met workshops. Dat heeft zeker 12 jaar door Rotterdam getrokken. Dat was een gaaf programma.”

“Met het programma van de Wereldwijde Wijkevenementen gaan we naar de kleine pleintjes en leggen we vooraf contacten met actieve groepen in de wijk. We vertellen wat er gaat gebeuren en dat we op zoek zijn naar actieve deelname door bewoners en naar groepen voor een programma. Dat lukt niet altijd. Soms halen we er groepen bij, zoals straattheater, dat zit niet in iedere wijk. Ook betrekken we vaak leerlingen via de circusschool van Codarts.”

Het Volkstheater programmeert alleen Rotterdams talent en brengt op verbindende wijze cultuur naar de Rotterdamse wijken. Dat is de werkwijze van het Volkstheater: actief de wijk in en schudden aan de boom.