Stadshaven Brouwerij is een hypermoderne craft bierbrouwerij opgezet door een groep bierliefhebbers en -experts. Craft staat voor onafhankelijk, authentiek, eerlijk en een maximum volume.
De brouwerij is gevestigd in een loods van 5000 m2 in de voormalige fruithavens van het Merwe-Vierhavens gebied. De capaciteit is 2 miljoen liter bier op jaarbasis. Daarmee zijn zij de grootste craft bierbrouwerij in Rotterdam en horen ze tot de top 3 van onafhankelijke craft bierbrouwerijen in Nederland samen met Texelse brouwerij en IJ.
Alexander Bruring, sales- en marketingdirecteur: “Ons doel is om nieuwe biermerken te ontwikkelen en die lokaal, landelijk en internationaal af te zetten. We willen het meest onderscheidende craft biermerk in Nederland worden.”
Stadshaven Brouwerij Rotterdam opende haar deuren op 1 juli 2021, iets later dan gepland vanwege de coronacrisis. Alexander: “De wens was een brouwerijconcept in Rotterdam. De reden dat we hier terecht zijn gekomen: 1 er is volop ruimte en 2. een gebied dat potentie heeft en nu helemaal herontwikkeld wordt van rauw havengebied tot hippe hotspot. Het is een unieke mogelijkheid om onderdeel te zijn van een stedelijk ontwikkelingsproces.”
Naast de brouwerij is er een horecagedeelte met voorin een restaurant annex bar en een proeflokaal: een trendy urban horeca formule geschikt voor 500 mensen. Er is ook een programmering met dj’s en live optredens.
Alexander: “Wij vinden een circulaire economie erg belangrijk. In het M4H gebied zitten veel circulaire bedrijven; het is de circulaire kraamkamer van Rotterdam. Er komt een testcase met Rainmaker. Zij kunnen van regenwater drinkwater maken. Voor het maken van 2 miljoen lier bier hebben we 10 miljoen water nodig waarvan 8 miljoen liter verloren gaat. We willen kijken of we dat water weer kunnen filteren en opnieuw gebruiken.
Onze bostel wordt door Floating Farm gebruikt als veevoer. Bostel is het afvalproduct dat vrijkomt bij bierbrouwen. Ook Jordy’s Bakery gaat de bostel gebruiken, als basis voor brood. Dat brood gebruiken we weer in ons restaurant.
Ook krijgen we 1800 zonnepanelen. Een pilotproject met StoredEnergy. We gaan kijken of we het surplus van energie kunnen opvangen. Zij hebben een project waarmee ze overgebleven accu’s van e-bikes gebruiken om overgebleven energie op te slaan.”