nr. 0015

Islamitische Voedselbank van Stichting Salaam

De Islamitische Voedselbank heeft vijf uitdeellocaties door heel Rotterdam en ondersteunt circa 400 gezinnen.

De Islamitische Voedselbank bestaat al 10 jaar in Delfshaven en is een onderdeel van de Culturele Stichting Salaam. Rahma Hulsman is de oprichter van de Islamitische Voedselbank. Zij vertelt: “Ik ben ooit begonnen vanuit huis. Ik woonde in de Watergeusstraat en deed huiskamerprojecten voor met name alleenstaande vrouwen en moslimbekeerden. Ik merkte dat er veel nood was onder deze vrouwen uit de moslimgemeenschap. We hingen toen een tasje aan de buitendeur met levensmiddelen. Degene die het ‘t meest moeilijk had, nam zo’n tasje mee.”

Omdat er steeds meer tasjes nodig waren, ging Rahma op onderzoek uit. Ze zag dat de reguliere voedselbank geen halal pakket aanbiedt en er geen ander alternatief was. Dus begon Rahma daar zelf mee. Het initiatief groeide. De uitdeellocatie verhuisde na verloop van tijd naar wijkgebouw Pier 80. 

Op de uitdeellocaties zetten de 25 vrijwilligers van de Voedselbank de pakketten klaar. Naast Pier 80 zijn dit: buurthuis de Arend op Zuid, Buurtstudio de Regenboog in Hoogvliet, een kerk in Overschie en in Capelle wordt vanuit een bus gewerkt. “Maar eigenlijk”, zegt Rahma, “hebben we een pand nodig. We groeien uit ons jasje. We zamelden ook kleding in en gaven de gezinnen 4x per jaar kleding. Door gebrek aan ruimte stopt dit. Zonde want de nood is hoog.”