nr. 0016

Ania Katynska

Ania brengt klassieke muziek naar Schiezicht.

Ania Katyńska woont sinds 2014 in Tussendijken samen met haar man en zoontje (4 jaar in 2021). Ania komt uit Bytom in Polen, een stad die bekend staat om de mijnbouw en het nabij gelegen vliegveld in Katowice. In 2008 is zij voor haar studie barokcello aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag naar Nederland gekomen. Ania: “De oude muziek afdeling daar is een van de meest bekende in Europa en ook heel internationaal. Daar heb ik mijn man ontmoet en samen zijn wij naar deze wijk verhuisd. Hier vonden wij een plek waar wij konden wonen en werken.”

Ania is freelance celliste bij verschillende muziek- en theatergroepen. Ania: ”Ik heb in veel landen gespeeld: Denemarken, Estland, Noorwegen, Frankrijk en natuurlijk Polen. Daarnaast geef ik ook les bij mijn privé studio Muziek aan de Kade en bij de SKVR. Helaas zijn de optredens door corona nu veelal on hold en ben ik bezig met mezelf om te scholen naar boekhouder. Ik heb de opleiding Praktijk Diploma Boekhouden bijna afgerond en werk als Junior administratief medewerker. Daarnaast hoop ik na corona ook weer te kunnen optreden als celliste.”

Schiezicht
Via een buurvrouw die actief is in de wijk kwam Ania in 2018 in Schiezicht terecht. Schiezicht is een ontmoetingsplaats aan de Mathenesserdijk/Spangesekade. Ania: “Ik begon als gastvrouw van Schaften aan de Schie, dat is een aanschuifmaaltijd op de tweede en vierde donderdag van de maand waar iedereen na aanmelding mee kan eten. De maaltijden worden gemaakt door vrijwillige amateur-koks en kosten €3,50 per portie (aanschuif) of €3 (afhaal). Tijdens corona is het concept omgetoverd tot Afhaalschaft aan de Schie.”

“Op een gegeven moment ben ik gevraagd om klassieke muziek naar hier te brengen. Een uitstekend idee om laagdrempelig deze muziekstijl te introduceren bij wijkbewoners en andere geïnteresseerden. Regelmatig is het zo dat zij de stap niet durven te nemen of kunnen maken. En de wereld van klassieke muzikanten speelt zich best vaak af in een bepaalde bubbel. Door Schiezicht Klassiek op te richten en beide partijen met elkaar te verbinden, is het een win-win situatie geworden.”

Saamhorigheid
“De saamhorigheid die er bij de bezoekers van Schiezicht is, zie je ook terug in het contact en de samenwerking met de buren. Onze kinderen spelen gezellig met elkaar, iedereen groet vriendelijk. Ook doen wij mee aan projecten om de straat groener, mooier en schoner te maken.

Ik voel mij hier veilig en thuis. In Den Haag kende ik niemand, Rotterdam en de wijk laten mij denken aan mijn geboortestad: het bruist gewoon van leven.”