nr. 0012

Klimaathuiskamer  Gijsingflat

Bewoner Jacques Stoppelenburg ontvangt iedere woensdag bewoners die om raad komen vragen.

De Gijsingflats zijn vijf naoorlogse galerijflats aan de Gijsinglaan in BoTu, gebouwd na het ‘vergissingsbombardement’ in 1943 op deze plek. Het is een op zichzelf staand gebied gelegen aan Park 1943. De plek kenmerkt zich door sociale problematiek en vergrijzing van de bewoners. Tot vorig jaar was er op nummer 426 een huiskamer voor de buurt. Na de verbouwing vorig jaar is dit de Klimaathuiskamer geworden.

Betrokken bewoner Jacques Stoppelenburg vertelt: “In de huiskamer ontvang ik iedere woensdag van 13:00 tot 15:00 de bewoners. Nu (mei 2021) is het bezoekersaantal wel wat verminderd vanwege de corona maatregelen. Er staat altijd een drankje klaar wanneer de mensen om raad komen vragen. Wij hebben de juiste kanalen en sturen ze dan door naar bijvoorbeeld de Verbindingskamer (BoTu nr. 0011) of de flatcoördinatoren (bewoners die in het bestuur zitten). Eén keer per maand komt het bestuur samen en worden de problemen zoals veiligheid en overlast door jongeren besproken. “

Voor nu is de verbouwing het hoofditem van de Klimaathuiskamer, maar vanaf 2022 is dat de energietransitie. Er is een werkgroep Ouderen die ervoor zorgt dat vooral alleenstaande ouderen worden bezocht om voor wat ontspanning te zorgen. Hierbij zijn de Verbindingskamer en de gemeente betrokken. Ook komen bewoners nu al met verschillende vragen langs over de energietransitie. Jacques: “Het gas komt van een buis uit Rozenburg die aan de Hudsonstraat ligt bij het Dakpark. In Rozenburg staat onder andere een vuilverbrandingsfabriek die warmte kan afgeven aan het hele Westland, Den Haag, Schiedam, Rotterdam, Vlaardingen en Spijkenisse!”

“Ik woon hier nu al 24 jaar, hiervoor heb ik in Spangen gewoond aan het P.C. Hooftplein, maar daar moest gerenoveerd worden. Met mijn vrouw die toen nog leefde, zag ik de ontwerptekeningen en zei tegen haar: ‘Kijk eens wat maar overblijft, hier kunnen we niet blijven.’ en toen zijn we hier naar toe verhuisd.”

“Ondanks mijn leeftijd stop ik niet met mijn bezigheden voor de Klimaathuiskamer. Maar overal komen is wel lastiger. Wij hebben ook goed contact met Opzoomer Mee en doen leuke activiteiten met het budget zoals Ouderenmiddagen. Je moet gewoon bezig blijven!”