nr. 0007

Ron van den Bovenkamp

Ron van den Bovenkamp is cultureel ondernemer en initiatiefnemer van culturele projecten in de wijk en daarbuiten.

Ron woont sinds 1988 in Tussendijken. Hij is zeer veelzijdig en heeft ervaring op diverse gebieden. Ron: “Ik heb ooit binnenhuisarchitectuur gevolgd aan de Kunstacademie, maar niet afgemaakt. Daarna heb ik heel lang een café-restaurant aan de Pieter de Hoochstraat gehad en een goed lopende pizza bezorgdienst aan de Mathenesserweg. Commercieel ondernemen geeft heel veel stress en toen kreeg ik uiteindelijk in 2012 een depressie. Daar ben ik na 5 jaar bovenop gekomen en heb er een boek over geschreven: ‘Hoera .. een depressie!’.”

Hierin vertelt Ron zijn verhaal over de periode van 1991 tot 2017. Van een zeer succesvolle zakenman en het harde werken tot het in een depressie raken, verslaving en armoede maar bovenal het gevecht en de knop omzetten om er bovenop te komen. Ron: “Met dit boek wil ik bijdragen aan meer kennis over en begrip van een depressie. Met een ‘kom op joh, kop op!’, red je het niet.”

Na zijn depressie had Ron geen zin meer in de commerciële wereld en wilde hij zijn ervaring met depressie inzetten voor de medemens. Ron: “Ik heb een opleiding voor sociaal werker via Zadkine gedaan en ben ik in BoTu aan de slag gegaan als sociaal cultureel werker. Allemaal onbetaald maar ik kreeg een groot netwerk.”

“Op mijn 55e ben ik weer naar school gegaan, en heb ik cultureel maatschappelijke vorming gestudeerd aan de Hogeschool Rotterdam. Op een gegeven moment had ik geen stageplaats. Toen ben ik voor Kunstsuper gaan werken en ben ik weer in mijn oude vak terecht gekomen: organiseren en mensen samen brengen. Als zelfstandig cultureel ondernemer programmeer ik veel muziek en verzorg ik het culturele programma voor het vernieuwde Prinses Theater. Ik wil graag iets brengen wat er nog niet is geweest.”