Paula Zwitser is Stadmaker en werkt in het M4H gebied als zelfstandige aan diverse projecten door heel Rotterdam met als thema duurzaamheid.
De thuisbasis van Paula is Keilewerf 2. Keilewerf is de plek voor Rotterdamse makers en begon in 2014 met een leegstaande loods van 1000 m2. Inmiddels is het een broedplaats voor ruim 80 creatieve ondernemers, verdeeld over 2 gebouwen met een totaal van 6000 m2. In Keilewerf 2 vind je op de BG werkplaatsen waar van alles wordt gemaakt. Paula: “Ik werk op de eerste verdieping en maak deel uit van het collectief BLAUWHAUS. De voorkant is helemaal blauw. Het verwijst naar Bauhaus.”
In 2019 richtte Paula het platform MetdeStad op, een collectief van zelfstandigen met een groot(-stedelijk) netwerk. Zij starten zelf projecten op, maar dragen ook bij aan allerlei projecten die de stad mooier, groener, duurzamer of veerkrachtiger maken. Zoals BroodNodig, gestart in 2016 en in 2019 overgenomen door de gemeente. BroodNodig biedt een duurzame oplossing voor brood dat anders in de vuilnisbak of op straat eindigt. Door de hele stad staan broodbakken om oud brood te verzamelen en dit om te zetten in groene energie. Het brood wordt in elektrische voertuigen opgehaald en daarna verwerkt door projectpartner GroenCollect (M4H nr. 0014).
Ook werkt Paula één dag in de week voor de Wijkwerk Coöperatie in Bospolder Tussendijken, een samenwerking met Delfshaven Coöperatie. De WijkWerkCooperatie is gestart in de Afrikaanderwijk. Ze richt zich op ondernemers in de wijk om werkzaamheden zoals bedrijfsschoonmaak, afvalscheiding, catering etc. door wijkbewoners te laten uitvoeren in plaats van mensen buiten de wijk te halen.
Het doel is om werk te creëren voor buurtbewoners met het idee om mensen uit de bijstand te halen. Paula: “Zodra ze een uur of 23 per week werken dan komen ze boven bijstandsniveau. We willen graag grotere klussen binnenhalen zodat we de mensen genoeg uren kunnen bieden. We werken bij de WijkWerk Coöperatie ook met een systeem dat heet open badges. Mensen die nog geen afgeronde opleiding hebben en dus geen diploma, krijgen certificaten zodat ze kunnen laten zien welke vaardigheden ze hebben.”