Het Huis van de Toekomst staat in de Jan Kobellstraat in Bospolder Tussendijken.
Het Huis van de Toekomst onderzoekt hoe een samenleving op menskracht werkt. Kunnen we samen zoeken naar manieren om energie te delen met elkaar? En kunnen we prototypes ontwikkelen om de buurt tot een energiecentrale op menskracht te maken? Je kunt in het Huis van de Toekomst meedenken en praten over hoe het anders kan.
De wijk is een van de eerste Rotterdamse wijken die van het gas af gaat. Dat heeft een grote impact op bewoners en hun huizen. Of dit mogelijk is, wat de gevolgen zijn, wat de mensen in de wijk daar eigenlijk van vinden en welke ideeën zij daar over hebben, dat alles onderzoeken Melle Smets, Klaas Burger en Bart Groenewegen samen met vele anderen in het Huis van de Toekomst.
Kunstenaar Melle Smets startte met het Huis van de Toekomst, een ontmoetingsplek waar je met elkaar kan onderzoeken en in gesprek kan gaan over hoe je de wijk BoTu op menskracht maakt. Door het ontwikkelen van prototypes voor een samenleving op menskracht, testen we samen de toekomst. Een plek waar je over (jouw) energie kunt praten. Een belangrijke vraag in deze wijk: Hoe kan betaalbare energie een gemeengoed worden. Of kan jouw energie uitbetaald worden in een bijdrage in de wijk. Behalve een plek om te praten, is het Huis van de Toekomst dus ook een plek om te doen, te ontmoeten, uit te wisselen en kennis te delen. Een prototype is de gezamenlijke oven in de gemeenschappelijke binnentuin van het Huis van de Toekomst. Vanuit het landelijke collectief van acht sociale bakkerijen ‘Bakkerij de Eenvoud’ neemt Bart Groenewegen deel met zijn Bakkerij De Eenvoud de Stoker. De bakkerij met de hout gestookte oven fungeert als ontmoetingsplek, waar mensen samen met elkaar bakken, verhalen delen en samenwerken in het Huis van de Toekomst. Iedere week wordt het vuur opgestookt in de oven en met en door de buurt brood gebakken en gegeten. Hier samen aan werken geeft de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en in gesprek te gaan over de toekomst, bijvoorbeeld over de wijk als die van het gas af is. Daarnaast is de laagdrempelige activiteit een goede manier om uiteenlopende bewoners te betrekken bij de samenleving in transitie.
In het Huis van de Toekomst zijn inmiddels meerdere projecten opgestart en prototypes ontwikkeld. Zo is er een wasplaats in ontwikkeling voor grotere dingen als vloerkleden waarbij de oven hiervoor ook in een warmwaterpunt voorziet. En er zijn een reeks portretten te zien, met tekst van Teun van de Ende en fotografie door Florian Braakman. In samenwerking met bewoner Jawad Shiamizadeh, die al vele jaren geleden vanuit Irak in Bospolder Tussendijken terecht kwam, is een grote korsi ontwikkeld. Dat is een lage tafel met dekens erover waar je gezamenlijk onder zit. Jawed ontwierp voor het Huis van de Toekomst een reuzen exemplaar waar maar liefst tien mensen aan kunnen zitten. Als er voldoende mensen plaatsnemen aan de korsi is een extra verwarmingselement niet nodig: de lichaamswarmte van de aanwezigen zorgt dan voor voldoende verwarming.
In Het Huis van de toekomst werken bewoners van BoTu samen met het team van de Human Power Plant, Academie voor Beeldvorming en Bakkerij de Eenvoud. Er worden veel ideeën gegenereerd en met die ideeën geëxperimenteerd voor een wijk op menskracht. Tijdens integrale bijeenkomsten, Energie Agora’s genaamd, georganiseerd door de Academie voor Beeldvorming, oefenen buren en professionals een deelthema rond verandering in relatie tot de transities in de wijk.