Een etalage vol met kunstig opgestapelde baklava, ronde rolletjes, groene vierkantjes, strakke reepjes gevuld met cashewnoten, walnoten en veel met pistache. Dit zijn niet de enige Syrische zoetigheden die de broers Nawras Alweisi en Noruddin Alweisi verkopen in de bakkerij. Ook maken zij prachtige taarten, gebakjes en hartige lekkernijen.
De liefde voor het banketbakken zit in de familie, het begon bij zijn grootvader. In de drukke stad Aleppo in Syrië had de familie Alweisi twee bakkerijen met dezelfde naam Al Malek, wat vertaald koning betekent. Nawras wilde altijd al banketbakker worden en heeft het vak geleerd van zijn vader. Hij werkte vanaf zijn vijftiende in het familiebedrijf mee. Hier kwam plotseling een einde aan toen de oorlog de twee bakkerijen verwoestte en ook het ouderlijk huis werd getroffen door een bom. Het leven daar ging niet meer langer en samen met zijn broer en moeder kwam hij zo’n 7 jaar geleden naar Nederland. Hier bouwde hij een nieuw bestaan op met zijn gezin aan de rand van Rotterdam.
Het leven hier is anders maar de droom om weer verder te gaan met zijn vak en een bakkerij te openen bleef. Dit was in het begin niet makkelijk, in Nederland gelden andere regels en was de stap groot om opnieuw te beginnen. Hij zocht naar een drukke plek in de stad met veel reuring. Met doorzettingsvermogen, vertrouwen en wat hulp van een Nederlandse vriend opende hij begin 2018 zijn zaak samen met zijn broer hier aan de Schiedamse weg in Delfshaven.
De baklava wordt nog steeds gemaakt volgens een traditioneel familierecept uit Syrië en is een beetje aangepast aan de Nederlandse smaak. In Syrië gebruikt men alleen pistache, hier gebruiken ze ook walnoot en cashewnoot en soms honing.
De baklava is dan anders dan de Turkse baklava, er wordt speciale boter gebruikt, het is minder zoet en krokanter. Ook gebruiken zij nog steeds dezelfde pistachenoten uit de streek rond Aleppo, deze staat bekend om zijn aromatische groene nootjes die na het bakken hun groene kleur blijven houden. De pistache uit Aleppo is duurder maar liever minder winst en een product om trots op te zijn dan te werken met goedkope nootjes.
En de smaak bevalt, iedereen uit Delfshaven loopt hier naar binnen en mensen reizen van ver om hier de Syrische zoetigheden te kopen.
In de coronatijd mist Al Malek de grote afnames voor feesten en evenementen. Sowieso is het in Nederland wel anders dan in Syrie. Hier kopen Nederlandse klanten een bakje met een paar stuks Baklava en in Syrie is het heel gewoon om 1 of 2 kilo te kopen. Daar komt men veel vaker samen en zijn er meer feesten waar baklava gegeten wordt.
Dat de zaken nu even wat minder gaan weerhoudt Nawras en Noruddin er niet van om een tweede winkel te openen in Rotterdam centrum. Hij wil dat meer Nederlandse mensen kennis maken met de syrische baklava. Dus als de coronacrisis voorbij is gaat hij op zoek naar een ruimte meer richting het centrum.