PERSBERICHT
VerhalenWandeling Hoek van Holland

Veel animo voor eerste VerhalenWandeling in ‘De Hoek’ 

Zo’n 60 wandelaars genieten van verrassend en veelzijdig Hoek van Holland


Rotterdam, 27 juli 2023 – Ook Hoek van Holland kent veel bijzondere  plekken en prachtige verhalen. Daar kwamen zo’n 60 wandelaars achter tijdens de VerhalenWandeling die Stichting Wijkcollectie dinsdagmiddag 25 juli voor de eerste keer in deze Rotterdamse wijk organiseerde. De deelnemers, verdeeld over twee groepen, genoten met volle teugen. De animo voor de wandeling was bijzonder groot, want nog eens eenzelfde aantal wandelaars stond op de reservelijst.

Hoek van Holland, ofwel ‘De Hoek’ ligt op zo’n dertig kilometer van Rotterdam Centrum. Het is vooral bekend om het strand en de veerdienst naar Harwich. Maar volgens bewoners heeft het dorp veel meer te bieden: een unieke ligging, een eigen identiteit en een rijke historie, getuige de vele oorlogsrestanten, zoals bunkers uit WOII. Door al deze unieke eigenschappen is Hoek van Holland een trekpleister voor toeristen en al honderd jaar bezoekt een vaste groep Recreatieoord Hoek van Holland. Niet vreemd dus dat dit de start (en het eindpunt) was van de eerste VerhalenWandeling.

 

Zo’n 60 wandelaars genieten van verrassend en veelzijdig Hoek van Holland

Onderzoeker Mario Bruijns neemt de verhalenwandelaars in vogelvlucht mee langs alle historische fotomomenten van 100 jaar Recreatieoord Hoek van Holland. (foto: Esther Janssen)

Recreatieoord Hoek van Holland

Die honderd jaar Recreatieoord Hoek van Holland is onlangs samengevat in een foto-expositie. Onderzoeker Mario Bruijns, die al twee boeken over ‘de houten kampeerstad’ heeft geschreven, neemt de bezoekers in vogelvlucht mee langs al deze historische fotomomenten. Kortgeleden was ‘het oudste vakantiepark van Nederland’ – met de houten huisjes – nog groots in het nieuws toen gemeente Rotterdam het park dreigde te verkopen. De actie S.O.S. volgde. De drie letters waren sterk uitvergroot en goed vanuit de lucht te zien. “Deze luchtfoto trok zelfs de aandacht van Hart van Nederland”, aldus Bruijns. “Momenteel wordt onderzocht of de recreanten het park in eigen beheer kunnen nemen. De gemeente Rotterdam blijft dan wel eigenaar van de grond.”
De expositie is nog tot het eind van de zomer te zien: op dinsdag, donderdag en in het weekend tussen 14.00 en 17.00 uur.

Zo’n 60 wandelaars genieten van verrassend en veelzijdig Hoek van Holland

Mir Visser (foto: helemaal links op de bank), secretaris van de Historische Vereniging van Hoek van Holland, vertelt waarom de Jas-bank is neergezet. (foto: Marijke Gips)

Jasbank
Na een korte wandeling over het recreatiepark houdt de groep stil bij de C.F. Jas-bank. “De bank is neergezet om de commissaris van de burgemeester, de heer C.F. Jas, niet te vergeten. Voor de Hoekenezen was hij eigenlijk meer een burgemeester dan die in Rotterdam, omdat hij voor veel basisvoorzieningen heeft gezorgd die tot dan toe niet goed waren geregeld”, aldus Mir Visser, secretaris van de Historische Vereniging van Hoek van Holland. Naast de Jasbank spreekt men nu ook van het Jashuis, zijn voormalige huis aan de ’s Gravenzandseweg. Dit verhaal ging erin als koek. Zoals een van de deelnemers zei: “Dit persoonlijke verhaal over de heer Jas vond ik bijzonder. Hij nam het echt op voor de inwoners.”

Zo’n 60 wandelaars genieten van verrassend en veelzijdig Hoek van Holland

Deze bunker maakt deel uit van een pilotproject van Stichting Stelling 33 die onderzoek doet naar wat je nog kunt doen met deze overgebleven bunkers langs de kust. (foto: Marijke Gips)

Cocondo
Door de Villawijk wandelt de groep vervolgens naar Cocondo, een bunker uit de Tweede Wereldoorlog die is omgeturnd tot een duurzaam en ecologisch gastenverblijf. Deze bunker maakt deel uit van een pilotproject van Stichting Stelling 33 die onderzoek doet naar wat je nog kunt doen met deze overgebleven bunkers langs de kust. De droom: een wandelroute van duizenden (hotel)bunkers langs de Nederlandse kust waar je al hoppend van de een naar de ander kunt lopen en in slapen. Met toestemming van de huidige gasten maken de VerhalenWandelaars dankbaar gebruik van de uitnodiging om even binnen te kijken. De lagergelegen master bedroom was in de oorlog de telefooncentrale. Aan de horizontale zwarte lijn op alle muren rondom is nog te zien wat de leegstaande bunker de afgelopen 75 jaar allemaal heeft doorstaan. Volgens Peter de Krom, een van de oprichters, was dit na de oorlog meer dan tijdens. Menig Hoekenees heeft hier een fikkie gestookt of graffiti gespoten. Een wandelaar knikt instemmend; hij heeft hier ook ooit zijn verjaardagsfeestje gehouden.

Zo’n 60 wandelaars genieten van verrassend en veelzijdig Hoek van Holland

Singer-songwriter Babette Zwinkels zorgt voor de muzikale introductie op Chateau du Lac. (foto: Marijke Gips)

Chateau du Lac
Niet alle verhalenstops zijn dichtbij. Daarom staat een grote, gele Amerikaanse schoolbus vlakbij Cocondo klaar om de groep VerhalenWandelaars naar Chateau du Lac te brengen. Singer-songwriter Babette Zwinkels zorgt voor de muzikale introductie op het landgoed. In de kas waar ook frezia’s worden gekweekt, verzamelt Piet van der Meer, ofwel: Piet ‘du Lac’ al jaren van alles en nog wat. Van kuisheidsgordel tot Spaanse golfkar, Delfts blauw keramiek tot metalen potten en pannen. Je kunt het zo gek niet noemen. Op het terrein heeft zijn zoon in slechts twee weken tijd een 15 meter hoge toren gebouwd. Slechts een handjevol wandelaars durft de trap naar boven. Verderop ligt een verzameling grafzerken waarvan Piet een deel heeft verwerkt in zijn omheining en anderen dienen als looppad. Inmiddels is zijn gehele verzameling uitgegroeid tot een privémuseum dat alleen op afspraak is te bewonderen. “Wij verkopen niet; wij zijn verzamelaars”, besluit Piet.

Nieuwe verbinding met omgeving
Directeur Nicole van Dijk van Stichting Wijkcollectie blikt meer dan tevreden terug op het middagje ‘De Hoek’. “Ik geniet ervan als mensen gepassioneerd en oprecht vertellen waarin ze geloven. Door hun verhaal te delen met anderen stellen ze zichzelf open. Het is het begin van een nieuwe verbinding die zij maken met hun omgeving. Dit is een manier waarop mensen laten zien dat ze eigenaar zijn van hun omgeving. Het smaakt naar meer.” “En terecht”, zo besluit een van de deelnemers. “Ik ben vandaag op plekken geweest die ik nog nooit gezien had. Ik heb hier al jaren een huisje en kom normaal gesproken niet verder dan het kamp, het strand en het winkelcentrum.”